PerustietoaElämäsi mormonina


OpetustilanneJos sattuisi, että päätät liittyä MAP-kirkkoon, sinun tulisi olla tietoinen siitä, minkälaiseksi elämäsi kirkossa muodostuu. Vaikka sinut ottaisikin lämpimästi vastaan terve, aktiivi ja ylipäänsä kannustava, pirteä joukko, josta monet ovat onnellisia mormonikirkossa eivätkä voisi kuvitellakaan elävänsä ilman sitä, asiassa on toinenkin puoli.
On huomioitava, että monet ihmiset sopeutuvat erittäin hyvin kirkon mentaliteettiin ja viihtyvät mainiosti sen tarjoamassa sosiaalisessa piirissä. Tyytyväisiä jäseniä on jokaisessa uskonnollisessa järjestössä. Sellainen ei kuitenkaan tee asianomaisesta järjestöstä ja sen sanomasta "totta". Jos olet individualisti, et luultavasti viihdy MAP-kirkossa.
Mainospuolen hoitavat lähetyssaarnaajat ja ne kirkon jäsenet, jotka yrittävät saada tutkijat liittymään joukkoonsa; tämä sivu vastaa mainoksen otsikkoon merkityn tähden "pienellä kirjoitettua" vastuuvapauslausetta.
Ellet vielä ole lukenut lähetyssaarnaajien käännytystekniikasta, kehotan sinua tekemään sen viimeistään nyt, ennen kuin jatkat tätä sivua.

Kirkkoon liittyminen
Kun olet saanut lähetyssaarnaajilta "kastekehotuksen" — lähetyssaarnaajia kehotetaan antamaan tämä haaste jo toisen "keskustelun" aikana kuudesta — eli kun he luulevat, että olet valmis, he valitsevat kalenterista jonkin päivän, esimerkiksi lauantain viikon tai kahden kuluttua kastepäiväksesi. Saatat suostua kastettavaksi. Silloin lähetyssaarnaajat pitävät huolta, että tapaavat sinua jatkuvasti, jotta asia pysyy vireillä. Monet eivät "kehtaa" perua, vaikka tarkemmin asiaa ajateltuaan haluaisivatkin — lähetyssaarnaajathan ovat niin kivoja ja ystävällisiä.
Sinun pitää tässä tilanteessa ehdottomasti olla rehellinen ennen kaikkea itseäsi mutta myös lähetyssaarnaajia kohtaan. Tartu reippaasti härkää sarvista: jos olet katunut kastepäätöstäsi, sano se suoraan lähetyssaarnaajille. Sinun elämästäsihän tässä on kysymys. Aivan samoin kuin on helpompi peruuttaa häät kuin avioliitto, on myöskin helpompi peruuttaa kaste kuin kirkon jäsenyys.
Ennen määrättyä päivää joku pappeudenhaltija pitää kanssasi puhuttelun, jonka perusteella hän arvioi, oletko kelvollinen ihminen. Jos olet tehnyt syntiä, esimerkiksi rakastellut avioliiton ulkopuolella, asunut avoliitossa tai tupakoinut, pitää sinun tunnustaa se ja osoittaa katuvasi sitä sekä tehneesi parannuksen. Lopuksi pappi kertoo päätöksensä. Tällaisia puhutteluja suoritetaan sitten pitkin matkaa koko lopun elämääsi joko seurakunnan johtajan tai omasta aloitteestasi.
UpotuskasteKun eroaa kirkosta, piispa kertoo, että sinun on odotettava 30 päivän pituinen miettimisaika, ennen kuin hän lähettää erokirjeesi eteenpäin, vaikka olisit ollut "epäaktiivinen" vuosikausia, käynyt pitkään jonkin muun kirkon kokouksisa, ja täysin varma omasta tahdostasi. (Uuden uskonnonvapauslain mukaan miettimisaikaa ei enää tarvita.) Mutta kun olet liittymässä kirkkoon, mihinkään harkinta-aikaan ei vihjata, vaan heti kun olet suostunut kastettavaksi, päivä määrätään mieluiten parin viikon sisällä, jos suinkin mahdollista. Kaikki menee niin hurjaa vauhtia, ettei kastettava ehdi oikein edes tajuta, mihin on sitoutumassa.
Kaste on upotuskaste, jolloin sekä kastaja (lähetyssaarnaaja tai muu mies, jolla on pappeuden valtuus) että kastettava menevät valkoisissa vaatteissa kokonaan veteen kastealtaassa (yleensä kaakeloitu syvennys kirkkorakennuksessa) tai luonnossa (järvi, joki, meri); kastaja lausuu siunauksen kaavan mukaan kohottaen oikean kätensä suoraan ilmaan ja auttaa sitten kastettavaa selästä ja toisesta ranteesta kannattamalla uppoamaan hetkeksi veden alle. Kasteessa teet tiettyjä liittoja.
Klikkaa kuvaa suurennokseenKasteen jälkeen sinut konfirmoidaan kirkon jäseneksi seurakunnan johdon asettaessa kätensä pääsi päälle. He siunaavat sinut valtuutensa nojalla. Puhuja sanoo mm.: "Ota vastaan Pyhä Henki." Saat pian paperitodistuksen jäsenyydestäsi.
Näistä tilaisuuksista ei yleensä oteta valokuvia tai nauhoituksia itse pyhien toimitusten aikana, ennen ja jälkeen se kyllä on tavallista.

Kasteen jälkeen
Sinut sijoitetaan johonkin tiettyyn ryhmään ikäsi ja sukupuolesi perusteella. Henkilökohtaisia ominaisuuksia tai toiveita ei oteta huomioon. Sinun on ruvettava lukemaan kirkon kirjallisuutta (kirjat ovat halpoja), rukoilemaan itseksesi ja/tai perheesi kanssa polvistuen vähintään 2-3 kertaa päivässä (paitsi ruokarukouksia), paastoamaan, olemaan mukana kokouksissa ja pyrittävä täydellisyyteen. Eräs ihmisen henkilökohtaisimmista piirteistä painetaan alas: etunimeäsi ei käytetä yhtä usein kuin normaalisti, vaan oletkin "Sisar Virtanen" tai "Veli Väisänen" tai "Vanhin Väisänen". Jos olet poika tai mies, sinut asetetaan johonkin pappeuden virkaan, ellei mitään estettä ilmene.

Jäsenelle annetaan tehtäviä
Seurakunta pyrkii sitomaan käännynnäisen hetimiten kasteen jälkeen jollakin tehtävällä, jonka hänen odotetaan täyttävän. Näin uudelle jäsenelle jää hyvin vähän aikaa miettiä asioita tarkemmin. Näitä tehtäviä ovat opettaminen, lasten huolto muiden aikuisten istuessa omissa luokissaan kokouksissa (jos olet nainen), kirjurin toimet, auttaminen eri tukitehtävissä, kirkkorakennuksen eli kappelin siivous tai pihan hoito — mikä tahansa tehtävä, joka pitää suorittaa. Monet naiset eivät ole aikoihin päässeet aikuisten kokouksiin, koska he ovat jossakin lastenhoitotehtävässä jatkuvasti.
Kirkossa väitetään, että johtajat saavat Jumalalta innoitusta kutsuessaan kunkin jäsenen johonkin tehtävään, ja että kussakin tehtävässä asianomainen oppii jotakin, joka on tärkeää hänen kehitykselleen evankeliumissa ja elämässä. Toimintaan sitomisen into lähtee kuitenkin tosiasiassa aivan toiselta pohjalta: klassisten kulttiperiaatteiden mukaan kiireinen jäsen ei ehdi miettimään asioita kunnolla. Kun uusi jäsen sitten on tottunut "toimintaan", muotoutuvat hänen ajatuksensakin kultin ideoiden mukaan, ja kaikki tuntuu ajan mittaan luonnolliselta.
Tämä on tunnettu kulttien yleispiirre, jota mormonikirkko muiden muassa käyttää menestyksellisesti hyväkseen. Jotkut liikkeet panevat jäsenensä myymään kukkia lentokentillä, toiset keksivät muita tehtäviä; tärkeintä on, että jäsenelle jää mahdollisimman vähän aikaa ruveta epäilemään liikkeen päämääriä ja "totuuksia". Vähitellen tuntuu siltä, ettei ole edes olemassa muutoin kuin suhteessaan MAP-kirkkoon, ja koko identiteetti ja hyvä tai paha olo riippuu siitä, miten kirkossa sujuu.
Sinulle kerrotaan, että Jumala on kutsunut sinut tehtäviisi, ja sinut erotetaan tähän tehtävään nimeämällä sinut siihen äänestystä varten sakramenttikokouksessa, ja piispakunnan kätten päällepanolla, jotta menestyisit tehtävässä.
Jokainen tehtävä, jonka suoritat menestyksellisesti, tekee sinut valintakelpoiseksi toisiin, vastuullisempiin ja enemmän aikaa vaativiin. Monet mormonit huomaavat, että suuri osa heidän vapaa-ajastaan kuluu kirkon työssä heidän yrittäessään suorittaa näitä lukuisia tehtäviä.
Jäsenet suorittavat myös arkoja neuvontatöitä, eivätkä saa minkäänlaista ammatillista valmennusta. Jos esimerkiksi avioliitossasi on kriisi, piispa tai joku muu johtaja, jonka luo menet pyytämään apua tai neuvoa, saattaa siinä tilanteessa kehottaa sinua yksinkertaisesti paastoamaan ja rukoilemaan yhä enemmän, jolloin kriisin pitäisi selvitä. Näin et ehkä saakaan sitä apua, jota todella tarvitsisit.
Sunnuntaikaan ei koskaan ole oikeastaan mikään lepopäivä, vaan saattaa muodostua viikon raskaimmaksi työpäiväksi. Sunnuntaisin ei pidä siivota, ommella, tehdä ostoksia, käydä elokuvissa tai urheilutapahtumissa tai huvitella muutoin. Sunnuntain ateriat pitäisi valmistaa lauantaina, jolloin sapatin puolelle jää vain ruoan lämmitys. Joka tapauksessa suuri osa päivästä kuluu kappelilla eri kokouksissa.
Jos jäät pois jostakin kokouksesta tai mistä tahansa yhteisestä tilaisuudesta, on sinun yritettävä selittää poissaolosi jollakin tavalla — monet jäsenet kyselevät kursailematta mitä intiimeimpiä asioita elämästäsi. On myös vaikea olla poissa, kun jokaisella yleensä on suoritettavana joku tehtävä, johon silloin on pakko pyytää sijainen. Läsnäolosta kokouksissa pidetään kirjaa.
"Jokainen jäsen on lähetyssaarnaaja." Paitsi muita tehtäviäsi kirkossa sinun oletetaan jokaisessa mahdollisessa tilanteessa ei-jäseniä kohdatessasi osoittavan, että olet mormoni, ja esittävän evankeliumin 'totuuksia' jollakin tavalla. Jäseniä kehotetaan tekemään tätä 'työtä' esim. naapureiden ja koulutovereiden keskuudessa. Viime aikoina tätä on alettu entisestään painottaa siitäkin syystä, että kokoaikaiseen lähetystyöhön lähtijöiden määrä on vähentynyt. Lisätietoa
Aitoa ystävyyttä on vaikea solmia kenenkään kanssa, kun aina on tällainen taka-ajatus mielessä. On esitettävä myöhempien aikojen pyhän roolia sen sijaan että olisi luonnollinen oma itsensä, koska jokainen jäsen edustaa kirkkoa. Sama vaikeus on partneria etsiessä — ei oikein saisi seurustella muiden kuin jäsenten kanssa, ja jos rakastuukin kirkkoon kuulumattomaan henkilöön, olisi yritettävä saada hänetkin kirkkoon niin pian kuin mahdollista.
On samantekevää, miten paljon aikaasi olet pannut kirkkoon. Koskaan et ole tehnyt tarpeeksi, vaikka olisit tehnyt miten paljon. Koko ajan kehotetaan miettimään, mitä vielä voisi tehdä Siionin hyväksi. Poljet oravanpyörää vinhasti etkä ehdi milloinkaan hengähtää ja miettiä, haluatko tosiaankin elää elämäsi tällä tavoin. Jos olet ylenmäärin rasittunut ja masentunut, vika on kirkon virkailijoiden ja muiden jäsenten mielestä, ehkä omastasikin, sinussa itsessäsi — työpaineissa, opiskelussa — missä tahansa muussa kuin siinä, että olet yksinkertaisesti ylirasittunut ja onneton ja/tai että alitajunnassasi saatat olla tullut siihen tulokseen, ettei kirkko olekaan "tosi", mutta et ehdi, osaa tai jaksa irtautua siitä itseksesi ilman apua.

Ajanvietteistä, juhlista ja vaatetuksesta ym.
Joulua ja pääsiäistä vietetään normaaliin suomalaiseen tapaan. Syntymäpäiviä juhlitaan haluttaessa. Kaikki juhlat ovat tietenkin alkoholittomia ja savuttomia. Hautajaisista on apostoli Boyd K. Packerin mukaan muodostettava evankeliumin todistustilaisuus eikä niinkään vainajan muistotilaisuus. Vainajan hauta siunataan ruumiin asuinsijaksi ylösnousemukseen asti. Vauvoja ei kasteta (vasta 8-vuotiaat lapset voidaan kastaa heidän tultuaan ns. vastuulliseen ikään), vaan heidät siunataan nimenannon yhteydessä. Erityistä "rippikoulua" ei ole, sillä lapset käyvät ikänsä ja sukupuolensa mukaisesti koko ajan jotakin luokkaa, ensin Alkeisyhdistyksessä, sitten erilaisissa nuorten luokissa, seminaarissa ym. Juhlallisiin tilaisuuksiin kuuluvat myös lähetyssaarnaajien lähtö- ja paluukokoukset, joita ei kuulemma niitäkään enää pidä juhlistaa turhanpäiten.
MAP-kirkon jäsenyys ei vapauta automaattisesti asevelvollisuuden suorittamisesta Suomessa kuten on laita Vartiotorniseuran (Jehovan todistajien) jäsenyyden.
Elokuvat, kirjat ja musiikki on valittava sen mukaan, mitä kulloinenkin kirkon johto suosittelee. (Esimerkiksi jatsia paheksuttiin vielä 1950-luvulla, mutta nykyään se on poissa pannasta.) Tanssi on käypä ajanviete. Nuorille järjestetään kirkon piirissä omia tansseja silloin tällöin, jotta he löytäisivät sopivan parin omasta joukostaan.
Urheilua sopii harrastaa, mutta sunnuntaisin tapahtuvista peleistä ja harjoituksista on periaatteessa pidättäydyttävä.
Pornolehdet, -videot, pelikortit, kiroilu ym. sellainen ei ole hyväksyttävää. Lasten pelit kuten "Uno" ovat sallittuja, mutta eivät aikuisten kuvalliset kortit.
Naisten ei pidä pitää pitkiä housuja, miehillä on oltava puku, solmio ja valkoinen paita sunnuntaisin. Pikkupojillakin on mieluiten oltava tietyt vaatteet voidakseen esim. jakaa sakramenttia. Aikuisten arkivaatetus määräytyy myös osittain siitä, käyttääkö temppelipyhityksensä saanut jäsen garmenttia eli ihokasta, mitä heiltä odotetaan. Se ei nimittäin saa näkyä vaatetuksen alta, joten esim. sortsit ovat pitkää mallia, naiset eivät voi pitää hihattomia leninkejä, jotka ovat liian avoimia edestä ja/tai selästä jne. ja hihattomat t-paidat ovat poissa laskuista. Mormoninaiset suosivat varsinkin Utahissa nilkkoihin asti ulottuvia, pikkukukallisia leninkejä. Meikki ja kynsilakka ovat sallittuja.
Naisten ei mieluiten pidä hankkia kuin korkeintaan yksi reikä korvaa kohti, kaikenlainen muu läpäisy on vähemmän kuin hyveellistä. Tästä antoi profeetta kirkon koulussa BYU:ssa erityisen käskyn. Miesten ei sovi pitää korvakoruja ollenkaan. Tukan on oltava melko lyhyt, lähetyssaarnaajilla jopa nutisiisti. Temppelityöntekijöillä ei saa olla partaa tai viiksiä. Tatuointeja on sopimatonta hankkia.

Kotiopetus
Seurakunnan jäsenten oletetaan käyvän toistensa luona kerran kuussa pitämässä pienen opetus- ja hartaushetken. He saattavat tupsahtaa ovellesi etukäteen ilmoittamatta. Saat luultavasti itsekin tällaisen tehtävän, joka yleensä suoritetaan parittain, miehet ja naiset erikseen. Miehet tekevät kotiopetusta, naiset kotikäyntiopetusta. Joskus voivat avioparit tehdä yhdessä näitä käyntejä.
Tämä 1800-luvun tyylinen jäsenten toistensa tarkkailu verhotaan "välittämiseksi" ja "hengellisyyden kannustamiseksi". Monet jäsenet myöntävät hiljaisuudessa inhoavansa näitä käyntejä, mutta tekevät osansa joka tapauksesa pelkästä velvollisuudentunnosta. Jopa 14-vuotiaat pojat voidaan panna tekemään tällaista kotiopetusta.
Varsinkin jos olet naimaton, sinun oletetaan myös auttavan lähetyssaarnaajia silloin tällöin ja vierailevan tutkijoiden kodeissa antamassa oman "todistuksesi" heidän antaessaan "keskusteluja" tutkijan valmistamiseksi kasteelle. Käynneistä samoin kuin monesta muusta toiminnasta kirkossa pidetään tarkkaa kirjaa ja tilastoa.

Kuuliaisuus
Sinun odotetaan kyselemättä tottelevan kirkon johtajia mitä tahansa he käskevätkin sinun tehdä. "Seuraa johtajia" on kirkon motto, ja se merkitsee epäröimätöntä ja kyselemätöntä seuraamista. Kirkon organisaatio ei ole demokraattinen. Keskustelua jonkin ylhäältä tulevan opin oikeellisuudesta koetetaan lannistaa. Sinun odotetaan uskovan siihen, että johtajat eivät mitenkään voi johtaa sinua harhaan. Vaikka he kertoisivatkin sinulle jotakin, mikä on ristiriidassa edellisen profeetan sanojen kanssa, sinulle kerrotaan että "elävä profeetta käy kuolleen edellä." Kirkko sanoo myös suoraan, että tieteellisiin tutkimuksiin ei pidä kiinnittää huomiota, mikäli ne ovat ristiriidassa kirkon oppien kanssa tai aiheuttavat skeptisiä ajatuksia. Plussa linkkeihin
Saat "äänestää" niistä, jotka sinua ylemmät ovat valinneet sinua johtaviin ja muihin seurakunnan tehtäviin, mutta äänestäminen tapahtuu yleisessä kokouksessa kättä nostamalla. Tehtävää kohti äänestetään vain yhdestä "Jumalan kutsumasta" ehdokkaasta. Äänestys on sen tähden aina yksimielisesti kandidaattia kannattava. Kirkon ylimmästä johdosta äänestetään muodollisesti kirkon puolivuotiskonferensseissa Salt Lake Cityssä. Off-site Esimerkki
Sinua kielletään suoraan tai epäsuorasti lukemasta materiaalia, joka ei ole kohottavaa tai "uskoa edistävää", siis sellaista materiaalia, joka voi kritisoida tai kyseenalaistaa kirkon tai sen johdon, tai joka voi saattaa ne epäedulliseen valoon. Olet "vapaa" ajattelemaan miten haluat, mutta et saa ääneen ilmaista epäilyksiäsi edes selvittääksesi asian. Mahdollisesti voit mennä piispan luo, mutta et luultavasti saa häneltä kunnon vastauksia. Lisätietoa
Sinua kielletään suoraan tai epäsuorasti seurustelemasta "luopioiden" eli entisten mormonien kanssa. Todennäköisesti sinulta kysytään tästä asiasta "kelpoisuushaastattelussasi". Luopiot ovat lähteneet kirkosta, koska 1) eivät ole pystyneet pitämään evankeliumin lakeja, 2) ovat tehneet syntiä tai 3) haluavat tehdä sitä, 4) ovat saatanan vallan alaisia, ja 5) yrittävät viekkaasti kietoa viattomat pahan pauloihin. Luopiot eivät luonnollisestikaan ole voineet missään tapauksessa lähteä kirkosta, koska ovat tutkineet sen perusteita ja huomanneet johtajien valehdelleen ja historiaa vääristellyn sekä Joseph Smithin itse käyttäytyneen moraalisesti arveluttavalla tavalla. Lisätietoa

Fyysinen ja psyykkinen terveys, seksuaalisuus ja kuolema
Sinun odotetaan luopuvan alkoholin, oluen, tupakan, kahvin ja teen käytöstä. Joillakin alueilla kiihkeät paikalliset mormonijohtajat lisäävät tähän listaan cola-juomat (Coca-Cola, Pepsi). Näitä ei suoraan mainita ns. Viisauden sanassa, mutta johtajat olettavat kofeiinin olevan kielletty aine. Jotkut mormonit eivät juo edes siideriä. Jostain tuntemattomasta syystä kuuma kaakao on sallittu. Lihaa näyttävät mormonit syövän samoin kuin muut huolimatta siitä, että Viisauden sanassa sen käytössä kehotetaan säästeliäisyyteen. Minkäänlaisia huumeita ei tietenkään saa käyttää, paitsi milloin se on sairaanhoidossa välttämätöntä. Plussa linkkeihin
Normaali sairaanhoito kuten esim. veren- ja elimensiirto on sallittua. Hypnoosia voidaan käyttää harkiten hoidossa, mutta ei näytöksissä tai muutoin huvin vuoksi. Hoitoja, jotka eivät ole kliinisesti hyväksyttyjä, ei yleensä suosita. Toisaalta kirkon veljet voivat kyllä antaa voiteluja ja siunauksia potilaan tervehtymiseksi tai lohdutukseksi.
Elämää ei tarvitse kuoleman lähestyessä pitkittää turhaan mekaanisin keinoin. Eutanasia (aktiivinen kuolinapu) taas on vastoin Jumalan antamia käskyjä mormonien mukaan. Polttohautausta ei suosita. Vainaja haudataan mieluiten temppelivaatteissa, mikäli oli kelvollinen jäsen. Kuollutta ei siunata, vaan pappeudenhaltija pyhittää haudan ruumiin asuinsijaksi ylösnousemukseen saakka.
Henkisellä puolella vaikeuksien sattuessa kirkon olisi periaatteessa kehotettava ammattiavun hankintaan. Näin ei kuitenkaan välttämättä tapahdu, vaan sinua saatetaan kehottaa yksinkertaisesti paastoamaan ja rukoilemaan enemmän asian tai tilanteen johdosta. Kirkko varoittaa ainakin onneksi jäseniä panemasta rahojaan kalliisiin "itsetuntoa kohottaviin" huuhaa-terapiaryhmiin, tosin omista syistään. Joitakin vuosia sitten saatettiin joissakin seurakunnissa moittia jäseniä, jotka harrastivat joogaa. Jäsenten ei yleensä sallita pitää yllä omia keskusteluryhmiä (so. ilman kirkon johdon asettamia opiskelusuunnitelmia ja opettajia), vaikka niiden aiheena olisikin evankeliumin tutkiminen.
Kuolleina syntyneitä lapsia ei sinetöidä perheeseen. Kirkolla ei ole mitään tiettyä jumalallista ilmoitusta siitä, milloin elämä tulee sikiöön. Abortti on kielletty, paitsi milloin raskaus on seurausta raiskauksesta tai insestistä, tai jos äidin henki tai terveys ovat vakavassa vaarassa, tai jos lääkärit toteavat, ettei lapsi selviäisi hengissä synnytyksestä.
Keinotekoista hedelmöitystä muun kuin aviomiehen spermalla ei suosita missään tapauksessa, mutta päätös jätetään miehen ja vaimon väliseksi. Samoin on koeputkihedelmöityksen laita. Naimattomat naiset eivät saa hankkia lasta keinotekoisen hedelmöityksen tai sijaisäidin avulla. Kirkko ei kannata spermaluovutuksia, sterilisaatiota tai sijaisäitiyttä.
Itsetyydytys on mormonien mukaan syntiä, vaikka se itse asiassa on täysin normaali toimitus, joka liittyy ihmisen luonnolliseen sukupuoliviettiin. Tällä asialla syyllistetään turhan monia ihmisiä. Plussa linkkeihin
Seksi on hyväksyttävää ainoastaan avioliitossa miehen ja naisen välillä. Utahissa on esimerkiksi oraaliseksi ollut aivan viime aikoihin saakka laitonta jopa keskenään avioliitossa olevien aikuisten kesken. Luultavasti sitä vähintäänkin paheksutaan kaikissa mormonipiireissä.
Jos olet homoseksuaali, sinun on tunnettava syyllisyyttä ja katumusta sen vuoksi, ja sinua painostetaan jättämään tämä "paha" luonteenominaisuutesi. Ellet tee niin, muut kirkon jäsenet eivät luultavasti koskaan hyväksy sinua täysin. Ellet pidäty seksistä, sinut voidaan erottaa. Kirkon kantana on, että homoseksuaalisuus on valinnanvarainen, ei synnynnäinen ominaisuus, koska heidän mukaansa biologisia todisteita ei ole. Plussa linkkeihin
Jos olet transseksuaali ja aikeissa hankkia itsellesi sukupuolenvaihtoleikkauksen, sinua ei luultavasti kasteta. Leikkauksen hankkiminen jäsenyyden aikana saattaa johtaa kurinpitotoimiin. Jos olet jo vaihtanut sukupuolta, sinut voidaan kastaa, mikäli muutoin olet 'kelvollinen', mutta et voi koskaan saada pappeutta etkä temppelisuositusta. (Ks. kirkon johtajille tarkoitettu käsikirja: Kastepuhuttelu.)

Kirkon rahoitus ja kymmenykset
Sinun odotetaan lahjoittavan vähintään 10% bruttotuloistasi kirkolle kymmenyksinä. Muita lahjoituksia odotetaan tarpeen mukaan. Kaikki näin kertyvät varat joutuvat kirkon pääkonttorin käyttöpäätöksen alaisiksi Salt Lake Cityssä. Lahjoituksia ei palauteta jälkeenpäin mistään syystä. Et koskaan näe kirjanpitoa siitä, mihin tämä raha käytetään, tai kuinka paljon rahaa kirkko ottaa vastaan, tai ylipäätänsä mitään sen rahavaratilanteesta; kirkko pitää taloutensa salassa jopa jäseniltään.
Lisätietoa Esimerkki kirkon taloudenhoitajien antamasta "raportista". Mitään yksityiskohtaisempaa tuskin näet, ja kyseleminen tästä asiasta osoittaa uskon puutetta. Muita kuin kirkolle annettuja lahjoituksia ei hyväksytä kymmenyksiksi. Voit toki niiden lisäksi antaa muihin hyväntekeväisyyksiin jos sinulla on varaa.
Jos et menesty elämässäsi materiaalisella tasolla, johtajat ja muut jäsenet antavat luultavasti ymmärtää, ettet ole "yrittänyt tarpeeksi" tai sitten olet jonkin synnin orja. Jos taas etenet urallasi ja olet vaikkapa toimitusjohtaja tms., sen selitetään olevan seurausta kuuliaisuudesta Herran lakeja kohtaan, jolloin Herra on "siunannut" sinua.
Toisaalta puheissa, opetussanomissa ym. teksteissä korostetaan nöyryyttä ja kerrotaan "uskoa edistäviä" tarinoita ihannoivaan tapaan juuri köyhistä ihmisistä (mielellään Etelä-Amerikasta tai Aasiasta), jotka kamppailevat sisukkaasti voidakseen maksaa täydet kymmenykset — esimerkiksi sulkeneet liikkeensä sunnuntaisin pyhittääkseen sapatin tulonmenetyksen uhallakin, jolloin tulot ovatkin mystisesti kohonneet ennennäkemättömiksi! Raha on siis joka tapauksessa erittäin tärkeä asia.
Vaikka perheesi olisi minimitoimeentulon rajoilla, täydet kymmenykset olisi silti maksettava. Ellet maksa, ei uskosi ole "tarpeeksi vahva", etkä voi esim. päästä temppeliin. Kukaan ei ehkä suoraan huomauta asiasta, mutta kymmenysten maksamisesta toitotetaan jäsenille koko ajan ja samalla luvataan epämääräisiä "siunauksia". Niiden tulematta jääminen selitetään eri tavoin, kuten esimerkiksi sillä, että Jumala näin koettelee sinua.
Miten tahansa asia onkin, kaikki negatiivinen on aina sinun omaa syytäsi, kun taas kaikki positiivinen johtuu taivaan siunauksista. Syyllistäminen onkin eräs kulttiryhmien tunnusmerkki. Sillä manipuloidaan helposti ihmisiä, joilla on heikko itsetunto. Plussa linkkeihin

Avioliitto ja sukulaiset
Jos olet naimaton, sinua kannustetaan menemään naimisiin jonkun hyvän mormonin kanssa niin pian kuin mahdollista. Itse asiassa sinulle huomautellaan asiasta kiusallisen usein. Avioliitto kirkon ulkopuolisen kanssa ei ole yhtä hyväksyttävä, ei myöskään liitto erirotuisen kanssa. Kun sitten menet vihille temppeliseremonian läpi käyden, niin omaisesi ja ystäväsi, jotka eivät ole kelvollisia mormoneja, eivät voi ottaa tilaisuuteen osaa, koska vain "kelvolliset" päästetään sisälle temppeliin. Sinua muistutetaan jatkuvasti siitä, että päästäksesi korotukseen ("selestiseen valtakuntaan"), sinun täytyy ottaa temppelissä osaa endowmenttiseremoniaan, ja avioliittosi mormonipuolisosi kanssa on "sinetöitävä". Vihkimisseremonian aikana temppelissä ei oteta valokuvia, ei esitetä musiikkia tai aseteta esille kukkia, ei edes morsiuskimppua.
Saadaksesi luvan näiden toimitusten suoritukseen temppelissä, sinun täytyy osoittautua uskolliseksi ja kuuliaiseksi kirkon jäseneksi ja tehdä kaiken mitä kirkon viranhaltijat käskevät sinun tehdä, profeetasta paikallisen tason johtajaan saakka. Sinun täytyy alistua henkilökohtaiseen "kelpoisuuspuhutteluun" paikallisen johtajan kysellessä sinulta yksityiselämästäsi ja uskonnollisista ja sosiaalisista tekemisistäsi.
Jos itse olet ortodoksimormoni, mutta joku läheisistäsi on luopioryhmän jäsen tai suosii tällaisia suuntia, täytyy piispan ja hänen avustajiensa — kirkkokäsikirjan mukaan — olla erityisen tarkkana siitä, että todella vastustat tuollaisia opetuksia, ennen kuin voit saada temppelisuosituksen.

Lisätietoa Avioituminen, ehkäisy ja lasten hankinta — mormonien suuri lapsiluku

Lähetystyö ja pappeus
Jos olet miespuolinen ja yli 12-vuotias "kelvollinen" henkilö (siis jos olet kuuliainen, käyt kokouksissa, et harjoita itsetyydytystä, jne.), sinut vihitään johonkin pappeuden tasoon, ja jos jatkuvasti olet uskollinen ja tottelevainen, kohoat pappeuden arvoissa. Jos olet terve ja naimaton aikuinen, varsinkin mies, sinut luultavasti kutsutaan tekemään kokoaikaista lähetystyötä kahdeksi vuodeksi joko kotimaassa tai ulkomailla. Naiset tekevät tavallisesti lähetystyötä n. 1,5 vuotta, mutta heitä ei automaattisesti kutsuta. Vanhemmat avioparit, joiden lapset ovat muuttaneet kotoa, voivat lähteä yhdessä uudelle lähetystyökaudelle.
Jos olet nainen, pappeuden valtuuden edut tulevat osaksesi vain epäsuorasti, mormoni-isäsi tai -puolisosi kautta. Mormoninaisen osana on olla vaimo ja äiti ja totella ja kunnioittaa pappipuolisoaan (tai -isäänsä). Monet naiset ovat nääntyä taakkansa alla, koska heidän odotetaan hankkivan niin monta lasta kuin keho ja terveys suinkin sallivat, vaikka heidän omat toiveensa suuntautuisivat aivan muille aloille kuin monilapsisen perheenäidin elämään. Plussa linkkeihin Monesti väitetään, että kirkossa rohkaistaan kaikkia hankkimaan koulutus, mutta jos tarkastelee kirkon johtajien puheita ja kirkon oppiaiheita niin näkee, että niissä esimerkkeinä mainitut ihanteellisina esitetyt naiset ovat nuorina naimisiin menneitä, koulutuksensa usein kesken jättäneitä kotiäitejä — lapsiahan pitää ruveta hankkimaan niin pian kuin mahdollista. Kodin ulkopuolella työskentelyä ei pidetä suositeltavana — naisille.
Edellä mainitun kaltainen tilanne saattaa johtaa siihen, että nuorenparin elämä on taloudellisesti köyhää ja henkisesti kireää. Mies yrittää käydä läpi yliopistokoulutuksen, mutta joutuu samalla hankkimaan perheensä elatuksen. Häneltä kuluu myös aikaa kirkon pappina toimimiseen, joten perheelle jäävä aika on minimaalinen. Hyvin usein osapuolet tietenkin huomaavat myös, että tulikin mentyä hätiköiden naimisiin aivan väärän ihmisen kanssa.

Temppeli
Jos osoitat olevasi uskollinen, työteliäs ja kuuliainen, sinua pidetään kelvollisena "ottamaan vastaan endowmenttisi" jossakin mormonitemppelissä (niitä on yli sata ympäri maailmaa). Sinulle ei etukäteen kerrota tarkasti mitä tuleman pitää tässä pitkähkössä seremoniassa, paitsi että rituaalin yksityiskohdat ovat salaisia. Mormonit sanovat mieluiten, että ne ovat "pyhiä", mutta he kohtelevat niitä samoin kuin jos ne olisivat salaisia. Saatuasi oman endowmenttisi sinun odotetaan pitävän pyhitettyä alusasua, garmenttia, vuorokauden ympäri joka päivä elämäsi loppuun saakka.
Lisätietoa Temppelisivu

Kirkosta eroaminen
Jos joskus jätät kirkon tajuttuasi, että kirkkoon liittyminen oli virhe, huomaat luultavasti (päätellen muiden näin tehneiden kokemuksista), että monet mormoniystävistäsi hylkäävät sinut ja välttelevät sinua. Ellet pysty vakuuttamaan perhettäsi jättämään kirkon kanssasi, huomaat, että kirkko on särkenyt perheesi ja että suhde lähimpiisi ei ehkä koskaan palaudu normaaliksi.
Miten erota kirkosta


Moni kakku päältä kaunis...

Parempi katsoa kuin katua
Harkitse erittäin tarkkaan ennen kuin sitoudut mihinkään, ja muista, että mitä tahansa epäilyksiä sinulla onkin nyt, ne luultavasti vain kasvavat ajan myötä. Päätös vaikuttaa koko loppuelämääsi.
Mitä enemmän uhraat kirkon hyväksi, sitä vaikeampi sinun on lähteä, vaikka haluaisitkin. Mitä kalliimman hinnan maksat, sitä vähemmän uskallat kysyä, oliko asia hintansa arvoinen, sillä ellei se ollut, sinun täytyy myöntää tehneesi tyhmän kaupan. Silloin luultavasti valitset 'helpomman' tien: suljet silmäsi näkemiltäsi ongelmilta ja teeskentelet yhä viihtyväsi kirkossa ja olevasi onnellinen, vaikka et olisikaan.
Vaikeampi tie on ruveta ajattelemaan itsenäisesti, tutkimaan kirkon taustaa perusteellisesti, ja vertailemaan todellisuutta kirkon mustavalkoisten käsitysten kanssa. On hyvin vaikeaa luopua jostakin asiasta, johon on uskonut täysin sydämin — pettymys ja ehkä häpeäkin on kauhea, kun tajuaa olleensa sinisilmäinen ja tulleensa raskaasti petetyksi. Sellaista elämä kuitenkin on.
Totuuden jatkuva etsiminen on tärkeämpää kuin ylpeänä luulla, että sen on jo löytänyt valmiiksi pureskeltuna jonkun toisen hopeatarjottimelta. Tietysti on vaikeata jättää tuttu ja turvallinen sosiaalinen ympäristönsä, jossa vastaukset annetaan kuin apteekin hyllyltä jokaiseen mahdolliseen ongelmaan. (Tavallisin vastaus on, että sinun on paastottava ja rukoiltava enemmän voidaksesi uskoa vahvemmin / selvitäksesi jostakin tilanteesta.) On vaivalloista uudelleen ruveta todella ottamaan vastuu omasta elämästään ja etsiä omat vastauksensa.
Älä joudu ansaan uskomalla johonkin asiaan vain, koska haluat uskoa sen olevan totta.

Lähetyssaarnaajat opettamassaMormonien lähetyssaarnaajat ovat usein viehättäviä ja innokkaita. Heillä on puoleensavetävä tarina kerrottavanaan. Ensin se kuulostaa ihanalta. Muista kuitenkin vanha sanonta: "Liian hyvää ollakseen totta!"
Omasta mielestäni on parempi elää vapaasti todellisuuden mukaan ja olla rehellinen itselleen, kuin väkisin yrittää tunkea minuutensa jonkun toisen muotoilemaan muottiin ja samalla uhrata vapautensa.
Tutki tarkoin mormonismin molemmat puolet. Älä kuuntele vain niitä, jotka puhuvat hehkuvasti elämästä kirkossa, vaan myös ihmisiä, joiden kokemus mormonikirkossa on ollut onneton. Plussa linkkeihin

Mormonit saattavat kertoa sinulle, että kirkon arvostelijat valehtelevat, siteeraavat väärin ja vääristelevät tietoa. Mutta jos tutkit arvostelijoiden lähteitä, huomaat useimpien niistä olevan kirkon omia kirjoituksia — virallisia tai puolivirallisia.

  1. Sinulle, joka tutkit mormonikirkkoa
  2. Lähetyssaarnaajien myyntitekniikasta sekä tiivistelmä heidän antamistaan kuudesta vakiokeskustelusta.
  3. Mitä lähetyssaarnaajat eivät mielellään kerro sinulle — muutamia avainkohtia, joista he luultavasti kertovat sinulle oman versionsa keskustelujen ja tuttavuutenne edistyessä, ja mitä niiden taakse kätkeytyy.
  4. Elämäsi mormonina

Mormonismi - sovittamaton palapeli Mormonismi — sovittamaton palapeli. Joitakin pohdintoja, joiden eteen joudut luultavasti jossakin vaiheessa. Sisältää useita niistä syistä, jotka saivat minut jättämään kirkon.

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 1998-06-28 — 2004-05-16