PerustietoaKun jättää kultin, koskee...


Koskee, kun huomaat tulleesi petetyksi — luulit sen olevan "ainoa oikea uskonto", "tie täydelliseen vapauteen" tai "totuuteen" ja viime kädessä se olikin kultti.
    Koskee, kun huomaat, että henkilöt, joihin luotit ehdottomasti — joita et saanut kyseenalaistaa — harhauttivat sinua, kylläkin tietämättään.
    Koskee, kun saat tietää, että sellaiset, joiden opetettiin olevan vihollisiasi, puhuivat sittenkin totta — mutta sinulle heidän väitettiin olevan valehtelijoita, petkuttajia, torjujia, saatanallisia ym., ja sinua kiellettiin kuuntelemasta heitä.
    Koskee, kun tiedät, ettei uskosi Jumalaan ole hävinnyt — vain luottamuksesi järjestöön — ja kuitenkin sinua syytetään luopioksi, että olet riidankylväjä ja "Juudas". Koskee yhä enemmän silloin, kun näiden syytösten lausujat ovat omaa perhettäsi ja ystäviäsi.
    Koskee, kun tajuat, että heidän rakkautensa ja hyväksyntänsä ehtona olikin hyvämaineisena jäsenenä pysymisesi. Tämä raatelee sydäntäsi, joten pyrit tukahduttamaan sen. Haluat ainoastaan unohtaa — mutta miten voit unohtaa perheesi ja ystäväsi?
    Koskee nähdä rakkaittesi kasvojen vihaiset katseet — saada vastaukseksi korviahuumaava hiljaisuus yrittäessäsi puhua heille. Tuska on viiltävä, kun yrität halata lastasi ja hän seisoo kivettyneenä kuin patsas teeskennellen, ettei sinua ole. Tuntuu kuin sinua iskettäisiin puukolla tietäessäsi, miten aviopuolisosi näkee sinut riivattuna ja opettaa lapsesi vihaamaan sinua.
    Koskee tietää, että on aloitettava kaikki alusta. Tunnet tuhlanneesi niin paljon aikaa. Tunnet tulleesi huijatuksi, olet pettynyt ja epäilet kaikkia, jopa perhettäsi, ystäviäsi ja muita entisiä jäseniä.
    Koskee huomata tuntevansa syyllisyyttä tai häpeää koska olit mitä olit — jopa siitä, että jätit järjestön. Olet masentunut, hämmentynyt ja yksinäinen. Sinun on vaikea tehdä päätöksiä. Et tiedä mitä tekisit, kun sinulla nyt on niin paljon aikaa käytettävissäsi — silti tunnet syyllisyyttä, kun kulutat aikaa virkistäytymiseen.
    Koskee, kun tunnet menettäneesi otteen todellisuuteen. Tunnet ajelehtivasi ja mietit, ovatko asiasi nyt todella paremmassa mallissa. Kaipaat järjestön suomaa turvallisuutta ja kuitenkin samalla tiedät, ettet voi palata.
    Koskee, kun tunnet olevasi ypöyksin — kukaan ei tunnu ymmärtävän, miltä sinusta tuntuu. Koskee, kun huomaat itseluottamuksesi ja itsetuntosi lähes olemattomiksi.
    Koskee, kun on kohdattava ystäviä ja perheesi kuullaksesi heiltä "mitäs minä sanoin..." sanallisesti tai ilman sanoja. Se saa sinut tuntemaan itsesi entistä tyhmemmäksi — itseluottamuksesi ja itsetuntosi uppoamaan yhä syvemmälle.
    Koskee, kun tajuat luopuneesi kaikesta kultin hyväksi — koulutuksestasi, urastasi, varoistasi, ajastasi ja energiastasi — ja nyt sinun on etsittävä työtä tai aloitettava opiskelusi uudelleen. Kuinka selität kaikki nuo puuttuvat vuodet?
    Koskee, sillä vaikka sinua petettiin, olet itse vastuussa huijatuksi tulemisesta. Kaikki se hukkaan heitetty aika ... siltä se ainakin näyttää sinusta — hukkaan heitetyltä ajalta.

Murheen aiheuttama tuska

Kultin jättäminen muistuttaa lähiomaisen kuoleman tai ihmissuhteen rikkoutumisen kokemista. Tunnetta on usein verrattu siihen miltä tuntuu, kun rakastumisen kohde on pettänyt. Tuntuu kuin sinua olisi vain käytetty hyväksi.
On tehtävä surutyötä. Monet ymmärtävät, miten kuoleman tai vastaavan tapauksen jälkeen pitää surra, mutta heidänkin voi olla vaikea käsittää, että samoin on laita tässäkin tilanteessa. Murheeseen, hämmennykseen ja tuskaan ei ole olemassa pikalääkettä. Aika on parantaja tässä samoin kuin kaikissa muissa surutöissä.
Jotkut tuntevat syyllisyyttä surunsa vuoksi, tai että sureminen on väärin. Sitä heidän ei pidä tehdä — se on normaalia. Ei ole väärin tuntea itseään hämmentyneeksi, epävarmaksi, pettyneeksi, syylliseksi, vihaiseksi, kykenemättömäksi luottamaan — kaikki nämä sisältyvät asian käsittelyyn. Ajan mukana selvä ajatuskulku, ilo, rauha ja luottamus syrjäyttävät negatiiviset tunteet.

Kyllä — se koskee, mutta tuskat lievittyvät ajan mukana
kärsivällisyyden ja ymmärtämyksen kautta. Kultin jälkeen on elämää.

Lähde: Cult Awareness & Information Centre

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 1998-06-18 — 2003-08-17