ArtikkelitOrrin Porter Rockwell, mormonitorpedo


Orrin Porter RockwellOrrin Porter Rockwell oli rajaseutujen ja tasankojen mies, Utahin pioneeri ja pahamaineinen mormonien "kostonenkeli". Tätä kiistanalaista ja värikästä hahmoa kuvattiin aikansa sanomalehdissä ja kuukausijulkaisuissa pahamaineisena pyssymiehenä ja uskonnollisena kiihkoilijana.
Hän syntyi Belcherissä, Hampshiren piirikunnassa Massachusettsissa vuonna 1813, ja oli yksi varhaisia käännynnäisiä Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkkoon.
Hän joutui mukaan ns. mormonisotaan vuonna 1838 ollessaan asuttaja Jacksonin piirikunnassa Missourissa. Tässä taistelussa missourilaiset toimivat kuvernööri Lilburn W. Boggsin "hävityskäskyn" alaisina, ja ajoivat mormonit pois valtiosta.
Tämän myrskyisän kauden aikana Rockwell tuli tunnetuksi yhtenä "daniiteista", sakista mormonistalwarts, jotka organisoivat uskonveljiensä puolustuksen antagonistejaan vastaan. Vuonna 1842 Rockwellia syytettiin Boggsin murhayrityksestä — miehen, joka oli määrännyt mormonien karkotuksen muutamaa vuotta aiemmin. Boggs selvisi ampumavälikohtauksesta hengissä, ja vietettyään kuukausia missourilaisissa vankiloissa, Rockwell vapautettiin ilman että häntä vastaan olisi nostettu syytettä.
Palatessaan Nauvooseen, Illinoisiin, jossa kirkko tuolloin piti päämajaansa, Rockwell joutui mormonijohtaja Joseph Smithin hämmästyttävän profetian kohteeksi joulupäivänä 1843. Smith sanoi, että niin kauan kuin Rockwell pysyisi kirkolle uskollisena, hänen ei tarvitsisi pelätä mitään vihollista: "Ellet leikkaa tukkaasi, mikään luoti tai terä ei sinuun pysty!"
Joseph Smithin kuolema lynkkaussakin käsissä Carthagessa, Illinoisissa, antoi kipinän mormonien eksodukselle Nauvoosta. Noihin myllerryksen aikoihin Rockwell ampui ja tappoi Frank A. Worrellin, joka uhkasi Hancockin piirikunnan sheriffiä Jacob Backenstosia. Rockwell oli häthätää asetettu apulaissheriffiksi vain muutamaa hetkeä ennen ampumista, mikä ei tehnyt tapauksesta vähemmän sensaatiomaista — varsinkin kun saatiin tietää, että ammuttu mies oli ollut miliisin luutnantti, jonka olisi pitänyt varjella Joseph Smithiä, kun mormoniprofeetta vuotta aikaisemmin murhattiin.
Mormonit ylittivät, nyt Brigham Youngin johdatuksella, tasangot Suuren Suolajärven laaksoon vuonna 1847. Rockwell oli yksi territorion varhaisimmista lainpitäjistä: apulaissheriffi väliaikaisessa Deseret-nimisessä valtiossa v. 1849 (myöh. Utah). Kun presidentti James Buchanan nimitti Alfred Cummingin Brigham Youngin tilalle Utahin kuvernööriksi v. 1857 ja määräsi suuren Yhdysvaltain armeijan joukon saattamaan uutta johtomiestä toimiinsa vuoristossa, Rockwell kuului niihin mormoneihin, jotka Brigham Young valitsi viivyttämään ja häiritsemään "Utahin retkikuntaa", joka Youngin mielestä ei ollut muuta kuin "vihamielisten voimien [tunkeutumista], joiden tarkoituksena on ilmeisesti saada meidät alistumaan ja häviämään".
Marraskuussa 1857 Rockwell oli sekaantunut puolen tusinan kalifornialaisen kimppuun käymiseen. Ryhmä tunnettiin nimellä Aikenin matkue, ja he yrittivät saavuttaa Yhdysvaltain joukot, jotka talvehtivat Bridgerin linnakkeessa. 20 vuotta myöhemmin Rockwellia vastaan nostettiin syyte kahdesta 1. asteen murhasta, John ja William Aikenin.
Kevääseen 1858 mennessä Brigham Young hyväksyi presidentti Buchananin tarjoamat ehdot. Utahin retkikunta jatkoi prikaatinkenraali Albert Sidney Johnstonin johtamana perustamaan Camp Floydia Salt Lake Cityn eteläpuolella. Sisällissodan syttymisen jälkeen eversti P.E. Connor, joka oli määrätty Utahiin Kalifornian vapaaehtoisten kanssa "suojelemaan postinkulkua intiaanien hyökkäyksiltä", palkkasi Rockwellin oppaaksi ja tiedustelijaksi jalka- ja ratsuväelle näiden käydessä shoshonien kimppuun Bear Riverin luona lähellä nykyistä Prestonia Idahossa, tammikuussa 1863.
Eläessään Rockwell viehätti uteliaita, julkkisten etsijöitä ja myytinluojia. Lehtimiehille, kirjailijoille ja matkaajille hän oli yhtä tuttu kuin Brigham Young. Hänestä tuli legenda: parkkiintunut rajaseutujen mies, tiedustelija, tarkka-ampuja, rautahermoinen ja taipumattoman uskollinen mies.
Orrin Porter Rockwell kuoli luonnollisen kuoleman 9.6.1878 Salt Lake Cityssä odottaessaan Aikenin murhaoikeudenkäynnin alkamista. Rockwellin pahamaineisuus seurasi häntä hautaan asti, ja kasvoi tosiasioista piittaamatta. The Salt Lake Tribune kirjoitti hänestä että hän "otti osaa vähintään sataan murhaan..." Hän on säilynyt yleisön mielissä yhtenä parhaiten tunnetuista varhaisista mormoniasuttajista Utahissa.

Lukemista

Harold Schindler, Orrin Porter Rockwell: Man of God, Son of Thunder (1966; 2. laitos 1983)
Frank Esshom, Pioneers and Prominent Men of Utah (1913).

 


 Etusivu > Artikkelit | Sivun alkuun

 

 1999-04-27 — 2003-09-18