ArtikkelitJoseph Smithin ennustus sisällissodasta

keskustelulistalta alt.religion.mormon

"K" kirjoitti:

Sota Joseph Smithin sisällissotaennustuksen vastustajia vastaan

Haastan arvostelijat kumoamaan historian. Sitä heillä ilmeisesti on otsaa tehdä, kun he kieltävät Joseph Smithin sisällissotaennustuksen täyttymisen. Historia jyrää Joseph Smithin arvostelijat tässä kohdassa.

Tähän vastasi James David:

Enpä usko. Minusta mormonikirkko jättää kokonaan huomiotta historian ja kyvyn tehdä tulevaisuudenennustuksia ajan tapahtumista. Annan esimerkin. Ennen Persianlahden sotatapahtumia (Desert Storm) kirjoitin päiväkirjaani ennustukseni siitä, että Yhdysvallat hyökkäisivät Irakiin. Meidän kaikkien pitäisi tietää, että tämä ennustus osoittautui todeksi. Olenko minä profeetta, kun kykenen muodostamaan nykyisten tapahtumien perusteella tulevia? Enpä usko.
Väitän, että Joseph Smith käytti aikansa tapahtumia "ennustaakseen" tai "profetoidakseen" sisällissodasta. Tehdäkseni tämän annan pienen historian oppitunnin, jonka "K" on jättänyt huomiotta kuvaillessaan yksityiskohtaisesti sisällissotaa.
Voiko kukaan oikeutetusti väittää, että hänellä on profeetan kykyjä, jos hän ennustaa rauhattomuuksia Lähi-Idässä joskus tulevaisuudessa? Ei minusta.
Samoin on mielestäni aivan selvää historiallisten aikakirjojen perusteella, että orjuus aiheutti jo Joseph Smithin aikana levottomuuksia. Smith antoi Etelä-Carolinaa koskevan "ilmoituksensa"1 joulukuun 25. päivä 1832.
Luuletko, että lainkumouskokouksella, jonka Etelä-Carolina piti marraskuussa 1832, olisi voinut olla jotain tekemistä Joseph Smithin ennustuksen kanssa? Minun mielestäni kyllä.
Marraskuussa 1832 delegaatio Etelä-Carolinasta mitätöi uhmakkaasti v. 1828 ja 1832 liittovaltioiden tullitaksat. Etelä-Carolina valmistautui välittömästi sotilaalliseen yhteenottoon; rykmentit oli järjestetty ja vapaaehtoisia kerätty yhteen tappelemaan liittovaltiota hallitusta vastaan. Asia laantui väliaikaisesti v. 1833 kompromissin avulla, mutta jännitys ainoastaan lykkääntyi tuonnemmaksi.2
Joten historia puhuttelee meitä aivan selvällä kielellä. Joseph Smith antoi niin sanotun ilmoituksensa silloin, kun käynnissä oli eräs isoimmista maalle annetuista väistämättömän sisällissodan ennusmerkeistä. Eräs liittovaltion osavaltio oli mitätöinyt liittovaltion lain ja vieläpä valmistanut kansansa sotaan liittovaltiota vastaan. Ottavatko mormonit huomioon tämän tiedon, kun he tarkastavat Opin ja Liittojen kirjan lukua 87? En usko.
Kyllä, Joseph Smith ennusti, että pohjois- ja etelävaltiot ryhtyisivät sotaan keskenään, ja että kapina alkaisi Etelä-Carolinasta. Mutta tämä ei ole ollenkaan yllättävää, kun tarkastelee tosiasioita. Joseph Smith teki ennustuksensa juuri siihen samaan aikaan, kun Etelä-Carolina valmistautui sotaan liittovaltiota vastaan v. 1832.
Niin että kyllä, K, olen kanssasi täydellisesti samaa mieltä. Ihmisten pitäisi tutkia historiaa yksityiskohtaisemmin. ;-)

Vilpittömästi, James (David) "jonka mielestä me kaikki voimme oppia jotain historiasta ja toisiltamme"

  1. Opin ja Liittojen kirja, luku 87.
  2. Secret and Sacred: The Diaries of James Hummond, a Southern Slaveholder, toim. Carol Bleser, Oxford University Press, 1988
 


 Etusivu > Artikkelit | Sivun alkuun

 

 2000-11-05 — 2003-09-18