ArtikkelitOle varuillasi!


Kun sinua pyydetään mukaan seuraavan tapaisin kutsuin, ole varuillasi:

 • Voit kehittää todellisia voimavarojasi käymällä tämän erityisen kurssin/ottamalla osaa toimintaamme.
 • Tule katsomaan, millaisia ihmeitä Jumala tekee sen-ja-sen kautta.
 • Tutkistele kanssamme raamattua kirkkokuntiin sitoutumattomassa ryhmässä
 • Voit olla rennompi käyttämällä meidän tekniikoitamme.
 • Tule ilmaiselle päivälliselle ja liity keskusteluryhmäämme.
 • Auta meitä auttamaan ihmiskuntaa.
 • Siitä tulee elämäsi arvokkain viikonloppu.
 • Sinun täytyy kokea se ymmärtääksesi sen.

Jotkut näistä kutsuista saattavat olla arvokkaita ja perusteltuja, mutta etsi silti aina ensin ulkopuolista informaatiota ja kritiikkiä, ennen kuin liityt mihinkään ryhmään tai suostut panemaan siihen aikaasi, voimavarojasi tai rahaasi. Jos olet jonkin luennon tai esitelmän antavan ryhmän suhteen utelias, mutta epäilet jonkin voivan olla vinossa, harkitse seuraavia keinoja varmistaaksesi oman vapautesi:

 • Älä mene yksin. Ota mukaan hyvä ystävä, aviopuoliso, vanhempi tai lapsi, ja etsi istumapaikka takaa, älä edestä.
 • Älä ota osaa mihinkään tilaisuudessa tapahtuvaan, vaan käytä aika kuunnellen ja katsellen.
 • Älä anna kenenkään erottaa sinua seuralaisestasi.
 • Jos tunnet olosi epämukavaksi, lähde pois. Olet mennyt tilaisuuteen vapaaehtoisesti; kukaan ei voi pakottaa sinua istumaan siellä loppuun saakka, ellet itse tahdo. Älä turhaan kainostele.

Mahdatko olla kulttikandidaatti?

Nämä piirteet ovat melko tavallisia johonkin kulttimaiseen ryhmään liittyneessä henkilössä. Rastita ne, jotka tunnet omaksesi, niin näet, oletko kulttiainesta.

Minua pidetään älykkäänä
Olen kiinnostunut maailmasta ympärilläni
Olen ollut johtajana vertaisteni joukossa
Olen ollut jonkin ryhmän jäsen ja pidän itseäni seuraajana
On hetkiä, jolloin epäilen itseäni ja kykyäni menestyä
Pelkään silloin tällöin tulevaisuutta
Perheeni ja ystäväni pitävät minua idealistina
Minua miellyttää se, että ihmiset ympärilläni pitävät minusta, ja nautin, kun saan kuulla kohteliaisuuksia heiltä
Joskus pidän riskien ottamisesta


Mitä sait tulokseksi?

Rastititko kolme tai useampia piirteistä? Jos rastitit, niin olet luultavasti priimaa tavaraa kultin värvääjälle (esim. lähetyssaarnaajalle). Jos väität, ettei sinua voida huiputtaa, niin voin sanoa, että kyllä varmasti voi!

Miten voi välttää kääntymyksen kulttiin

 1. Tunne itsesi ja se, miksi olet sellainen kuin olet. Sinä olet ainutlaatuinen olento, ja olisi ajanhukkaa heittää pois oma identiteettisi jonkun ryhmän takia — ryhmän, joka ei rohkaise sinua tekemään syvälleluotaavia kysymyksiä.
 2. Etsi itsellesi oma esikuva, joku, jonka tunnet hyvin, jota kunnioitat ja ihailet. Tämä henkilö auttaa sinut yli vaikeiden aikojen ja inspiroi sinua hyvinä aikoina.
 3. Ota selvää siitä, mitä kultit "myyvät" ja hanki tietoa ryhmän päämääristä jo ennen kuin ryhdyt keskusteluun edustajien kanssa.
 4. Ole varuillasi, kun joku ryhtyy parhaaksi ystäväksesi heti ensitapaamalta ja haluaa kuulla henkilökohtaisista asioistasi, vaikka ette tunne toisianne.
 5. Ole varuillasi, kun joku ryhmä tai henkilö pyrkii hienovaraisesti erottamaan sinut ystävistäsi ja perheestäsi ja korvaamaan ne omalla ryhmällään.
 6. Meillä kaikilla on ominaisuuksia, joista emme pidä. Tämä tekee meistä alttiimpia, sillä kultit ovat asiantuntijoita tunnistamaan nämä asiat ja tarjoamaan nopeita ja helppoja vastauksia.
 7. Me kaikki kasvamme aikuisiksi. Tämän prosessin osana me yritämme nousta vanhempiemme arvovallan alta. Jotkut kapinoivat toisia enemmän tämän pyrkimyksen aikana. Älä anna tämän ajan johtaa sinua siihen, että vaihdat vanhempiesi arvovallan jonkun vielä vahvemman ja vaativamman kultin arvovaltaan, joka ei salli sinulle omaa valtaa ja yksilöllisyyttä elämässäsi.
 8. "Ei sellaista tapahdu minulle" ovat usein ne viimeiset sanat, jotka lausuu henkilö, jolle se juuri tapahtuu. Kun puolustusmekanismisi ovat näin alhaalla, olet vielä tavallistakin alttiimpi. Ole tietoinen tästä!

Harhaluulojen poistoa:

 1. Ihmiset eivät liity kultteihin. Heidät värvätään.
 2. Ihmisiä eivät käännytä sanomat vaan käännytyskeinot.
 3. Ihmiset eivät pysy kulteissa sen vuoksi, ettei heillä olisi parempaakaan tekemistä, vaan sen vuoksi, että psykologinen pakote (coercion) pitää heidät siellä.
 4. Kultti pyrkii pitämään kiinni ihmiset koko elämän ajan, tai ainakin niin kauan, kuin heistä on hyötyä kultille. Jäsenyys ei ole "vaihe".
 5. Tavallisia ihmisiä tavallisista perheistä värvätään kultteihin.
 6. Aiheutuneista ongelmista tulee syyttää kulttien johtajia, ei yksittäisiä jäseniä, entisiä jäseniä tai heidän perheitään (uhrin syyllistämisilmiö). Se voi tapahtua kenelle tahansa.
 7. Kulttien jäsenet ovat vilpittömiä (vilpittömiä uhreja, mutta silti vilpittömiä).
 8. Kulttien jäsenet ovat uhreja, ja heitä on kohdeltava rakkaudellisesti. He ovat ihmisiä, jotka tarvitsevat apua, eivät vihamielisyyttä.
 9. Kultit värväävät kaikenikäisiä ihmisiä, eivät vain nuoria.
 10. Kulttien värvääjiä ei usein voida tunnistaa näkyvistä merkeistä. He näyttävät tavallisesti aivan normaaleilta ihmisiltä, jotka vaikuttavat hyvin ystävällisiltä.
 11. Kenestä tahansa saattaa tulla kulttien psykologisten pakotetekniikoiden uhreja. Eniten turvassa näyttävät olevan mielenterveydellisesti sairaat ja ne, jotka tietävät, miten kultti tunnistetaan.
 12. Kulteista ei hanki parhaiten täsmällistä tietoa soluttautumalla ryhmään. Sellainen on aivan liian vaarallista.
 


 Etusivu > Artikkelit | Sivun alkuun

 

 2001-05-02 — 2003-09-19