Aurinkokivi
 

kertomuksetErään isän kirje pojalle, joka hänen tietämättään lähti lähetystyöhön ja on nyt lähetyssaarnaajien koulutuskeskuksessa (2017 elokuu)

Tiedustelin pojaltani kun hänet asetettiin papiksi: "Kysyikö kukaan edes, haluatko tulla asetetuksi?" Olin pyytänyt hänen äitiään kysymään asiasta – mitä hän ei kuitenkaan ollut tehnyt, koska poika vastasi, ettei kukaan ollut kysynyt. "No, halusitko tulla asetetuksi?" isä kysyi. Poika vastasi: "En oikeastaan."

Kun kysyin, mitä hän piti temppelistä, hän vastasi: "Se oli mahtava juttu." (Huom, ei hengellinen, vaan "mahtava".) Joten en oikein tiedä, mitä hänen päässään mahtaa liikkua juuri nyt.

Hän tuli hiljattain käymään luonani. Päädyin kertomaan hänelle jotain, mistä olen pysynyt hiljaa tähän asti: suhteestani kirkkoon. Kerroin hänelle yksinkertaisesti, että kun mormonit usein antavat todistuksen kirkon totuudesta, niin minulla on myös todistus: se kaikki on keksittyä.

Poikani kuunteli, muttei vastannut mitään. Olin rauhallinen, rakastava ja rehellinen. En silloin tiennyt, että hän lähtisi parin viikon sisällä lähetystyöhön. Hän oli luvannut kertoa siitä minulle, mutta hänen sisarensa mukaan hän pelkäsi, joten hän ei sanonut mitään. Muutamaa päivää myöhemmin tyttäreni kertoi asiasta.

Minulla ei siis ollut aavistustakaan, että hän lähtisi jo niin pian. Olin puhunut hänen kanssaan yliopistosta ja hän oli sanojensa mukaan suunnitellut kirjautuvansa tietyn yliopiston kursseille. Luulin, että hän välttyisi lähetystyöltä, joten en tuntenut tarvetta puhua hänelle siitä paljon mitään. Siksi kirjoitin hänelle kirjeen kun hän oli jo lähtenyt.

[Pojan nimi],

Minulla on jotain sanottavaa sinulle, ennen kuin lähdet lähetyskentälle. Haluan kannustaa sinua. Haluan, että olet onnellinen. Siksi kannustan sinua, jos itse haluat tätä.

Minun täytyy kuitenkin sanoa, että toivon, ettet menisi. Lähetystyöstä voi kyllä olla joitakin myönteisiä tuloksia – opin uuden kielen, ja tekemällä edeltävänä kesänä myyntityötä ovelta ovelle, kuten sinäkin, opin olemaan tehokkaammin tekemisissä muiden kanssa. Nuo taidot ovat auttaneet minua elämässäni, ja ehkäpä sinä kehität itseluottamustasi ja opit joitakin muitakin taitoja, jotka auttavat sinua omassa elämässäsi. Tuollaiset asiat voivat olla hyvästä.

Tunteeni ovat kuitenkin ristiriitaiset. Uskon, että olet menossa alueelle, jossa käytät jokaisen päiväsi pyrkimällä vakuuttamaan ihmisiä, että heidän pitää kääntyä mormoneiksi. Uskon – ei, tiedän – että se on väärä uskonto. Tekaistu. Ja sinä aiot käyttää elämästäsi kaksi vuotta sen mainostamiseen. Voisit tehdä niin paljon muuta sinä aikana.

Tunteeni ovat ristiriitaiset, koska haluan tukea sinua. Mutta en olisi hyvä isä, ellen kertoisi sinulle mitä mieltä olen ja mitä tiedän. Tässä kirkossa on kyse valvonnasta ja se pakottaa sinut tekemään mitä se haluaa. Joudut maksamaan 10 % tuloistasi, pitämään kirkon myymiä alusvaatteita, ottamaan osaa kokouksiin vähintään kolme tuntia joka viikko (ellet halua heidän kysyvän, "onko sinulla jotain ongelmia?"), ja noudattavan sen sääntöjä. Kuten esimerkiksi, ettet saa juoda kahvia. (Onkohan se ihan tosi niin kamalaa? Kyllä, kahvin juominen tekee sinusta vissiin pahan ihmisen.)

Sinua on painostanut äitisi, joka rakastaa sinua. Sinua on myös painostanut isäpuolesi. Ymmärrän kyllä. Sinua on painostanut koko mormoniyhteisö ja utahilaiset robottijäsenet, jotka väittävät sinulle, että lähetystyössä palvelu on erittäin hieno homma. Jos he todella rakastavat sinua ja haluavat sinun olevan onnellinen, sen ei pitäisi riippua siitä, menetkö lähetystyöhön vai et. Luulen sinun kyllä tietävän, millä tavoin he suhtautuisivat, ellet menisi. Olen pahoillani, paineet ovat suuret.

En voi uskoa kirkkoon, jonka perusti kaksi nelitoistavuotiasta nainut Joseph Smith. Hän ei edes kertonut liitoista vaimolleen Emmalle. Hän väitti tytöille, että tulisellea miekalla uhkaava enkeli tuhoaisi heidät ja heidän perheensä, elleivät he suostuisi menemään hänen kanssaan avioliittoon. Smith nai muiden miesten vaimoja, eikä taaskaan edes kertonut Emmalle. Hän kurkisteli hattuunsa pantuun kiveen pannakseen kokoon Mormonin kirjan, eikä mitään kultalevyjä käytetty. Eikö tuollainen kuulosta ällöttävältä ja falskilta?

Kirkko on myöntänyt kaikki nämä asiat vasta viime vuosina, ja vain koska se ei enää voinut salata niitä.

En puhu enää tällaisia, jos päätät jatkaa tielläsi ryhtyäksesi lähetyssaarnaajaksi. Mutta ennen kuin lähdet, minun täytyy kertoa sinulle, mitä tiedän ja miltä minusta tuntuu.

En ole pelkästään lakannut käymästä kirkon kokouksissa. Vaadin, että nimeni poistetaan kirkon jäsenkirjoista. Se on huijausta, enkä halua enää olla siinä mukana.

Olet lähdössä väittämään ihmisille, että heidän kirkkonsa ja uskontonsa ovat vääriä. Mutta jos kertoo mormonille, että hän on väärässä ja antaa siitä todisteet, hän ei enää halua puhua. Miksi? Koska se on kultti. Koska mormonit on ehdollistettu olemaan kuuntelematta mitään muuta, ja koska he eivät kykene hyväksymään totuutta tai edes keskustelemaan jostakin, joka ei tue heidän omia uskomuksiaan.

Rakastan sinua enkä halua sinun käyttävän seuraavia kahta vuotta mainostaen kulttia, joka ei välitä sinusta ellet maksa kymmenyksiä ja usko sen valheita. Mutta jos tämä on oma valintasi, en sano asiasta enää mitään vaan lupaan, että rakastan sinua jatkossakin.

Isä

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 2017-08-28 — 2017-08-28