KirjallisuusMormonihistorian ritualisointi ja muita esseitä

Davis Bitton: The Ritualization of Mormon History and Other Essays
University of Illinois Press, Urbana and Chicago, 1994
ISBN 0-252-02079-0

Millä tavoin 1800-luvun myöhempien aikojen pyhät puolustivat epäsuosiossa olevaa moniavioisuussysteemiänsä? Millaista runoutta kirjoitettiin mormonien rajamailla, ja mikä sosiaalinen tehtävä sillä oli?

Kunnioitettu mormonihistorioitsija Davis Bitton tutkii näitä ja monia muita aiheita tässä esseekokoelmassa, jonka on tarkoitus saattaa esille mormonihistorian monimuotoisuus. Esseet näyttävät, miten eräs uskonnollinen ryhmä selviää hengissä ja pitää yllä identiteettikäsitystään muutoksen ja uusiin olosuhteisiin sopeutumisen edessä.

Bitton selvittää mormonien moniavioisuutta ja lisäksi myös asettaa sen asiayhteyteensä 19. vuosisadan amerikkalaisessa poliittissosiaalisessa ympäristössä. Hän kertoo ja analysoi myrskyisän jutun B. H. Robertsista, joka valittiin eduskuntaan, mutta joka kieltäytyi ottamasta paikkaa vastaan moniavioisuuden vuoksi.

Hänen tutkielmansa Brigham Young nuoremman elämästä perustuu tämän julkaisemattomiin päiväkirjoihin, ja esittää tämän kuuluisan isänsä kaiman kiehtovana esimerkkinä 19. ja 20. vuosisadan siirtymäkaudelta.

Pääesseessään Bitton osoittaa, miten mormonit ovat yksinkertaistaneet ja liittäneet historiansa yhteen monumenteissa, paraateissa, historiallisissa näytelmissä ja painatuksissa. Hän pohtii myös, tekevätkö mormonit tässä vain samaa kuin muutkin amerikkalaiset ritualisoidessaan historiaansa.

Tämä on klassista Bittonia älykkyyden, ymmärtämyksen ja viisauden leimahduksin. ... Se tuo esiin uutta tutkimusta sekä mormonihistorian erityisalueisiin että suurempiin teemoihin.

Richard L. Bushman, kirj. teoksen
Joseph Smith and the Beginnings of Mormonism

Davis Bitton on historian professori Utahin yliopistossa. Eräs toinen hänen kirjoittamansa teos on Guide to Mormon Diaries and Autobiographies. Hän on ollut mukana kirjoittamassa teoksia The Mormon Experience: A History of the Latter-day Saints ja Mormons and Their Historians.

Sisältö

  1. Early Mormon Lifestyles; or, The Saints as Human Beings
  2. Polygamy Defended: One Side of a Nineteenth-Century Polemic
  3. Zion's Rowdies: Growing Up on the Mormon Frontier
  4. Bard of Utah's Dixie: Charles Lowell Walker and His Verse
  5. Mormonism's Encounter with Spiritualism
  6. "These Licentuous Days": Dancing among the Mormons
  7. The Ordeal of Brigham Young, Jr.
  8. The Exclusion of B. H. Roberts from Congress
  9. The Ritualization of Mormon History
 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 2000-02-19 — 2004-08-06