Kirjallisuus



Kuka kirjoitti Uuden Testamentin?

Kristillisen myytin syntyhistoria

Who Wrote the New Testament? The Making of the Christian Myth
kirj. Burton Mack
Harper, San Francisco, 1996. ISBN 0060655186.

Mack: Who Wrote the New Testament?Tämä kirja selittää, kuka kirjoitti Uuden testamentin (eivät ne, joita useimmat kristityt pitävät kirjoittajina), miksi ja milloin se kirjoitettiin, ja kuinka se on tullut meille nykypäivänä. Tieteellinen teos, jota et kuule siteerattavan kirkossa tänä sunnuntaina — ei siksi etteikö se olisi totta vaan koska suuri osa siitä on. Osta ja lue se, ja hämmästytä sitten pyhäkoululaisia ympärilläsi.

Mack väittää, että Uusi testamentti ei suinkaan esitä historiallisia tosiasioita, vaan että se on tulosta siitä prosessista, jossa Jeesusta ympäröivän kulttuurin vastaiset lausumat muuttuivat universaalisti hyväksyttäväksi myytiksi. Mackin mukaan ainoat Jeesukselta peräisin olevat aiheet ovat ytimekkäiden, tutkijoiden jo yli vuosisadan kysymysmerkillä leimaamat aforismien kokoelmat, jotka painottuvat hyvin tämänpuoliseen, sosiaaliseen käsitykseen Jumalan valtakunnasta. Mack näkee mielessään erilaisten 'Jeesus-ihmisten' ryhmiä, kuten ne, joiden juutalainen vaikutus näkyy Matteuksen evankeliumissa, tai muita, selvästi gnostisesti suuntautuneita, jotka tuottivat koptilaisen v. 1945 löydetyn Tuomaan evankeliumin.

Saamme kuulla, että Uuden testamentin kristillisyys oli hienostunut myytti, joka kasvoi ryhmien tarpeesta näyttää, että heidän Jumalan valtakunta-liikkeellään oli Israelin Jumalan tuki, vaikka se hylkäsikin perinnäisen juutalaisuuden etnologisen poissulkevaisuuden. Mack väittää, että Paavalin kirje galatalaisille oli ensimmäinen Kristus-myytin logiikan kehittely, jonka mukaan pakanat voivat kuulua Israeliin. Tämän käsikirjoituksen mukaan kristillisen raamatun innoitettujen kirjoitusten suljettu 'kaanon' johtui Konstantinuksen vaatimuksista. Hän tahtoi kristillisyyden olevan monoliittinen valtionuskonto koko keisarikunnassaan.

Mack toivoo, että kristityn raamatun myytistä riisuminen saa amerikkalaiset käsittelemään sitä vähemmän yksinkertaistavasti, mutta jotkut hänen väitteistään vieraannuttavat monia uskovia, esim. että Jeesuksen opetusten on täytynyt olla pelkästään sosiaalisia, ja että evankeliumien kertomukset hänen ihmeistään ovat 'järjettömiä'. Vaikka hän esittää asiansa uskottavasti, Mack ei koskaan läheskään todista, että hänen Jeesus-versionsa on jäljelläolevien tekstien takana.

Tässä uusitestamentillisessa vastineessa Richard Elliot Friedmanin bestsellerille Kuka kirjoitti Raamatun? (Who Wrote the Bible?) ja Harold Bloomin J:n kirja (joka keskittyi Vanhaan Testamenttiin), radikaali Jeesus-oppinut paljastaa, kuka todella kirjoitti evankeliumit ja muut Uuden testamentin kirjat — ja miksi.

Uutta Testamenttia pidetään ja kohdellaan yleisesti perustuskirjana, joka syntyi suurin piirtein samaan tapaan kuin Yhdysvaltojen valtiosääntö. Tämän näkemyksen mukaan Uuden Testamentin kirjoittajat olivat kaikki läsnä uuden uskonnon historiallisessa synnyssä, ja yhteisesti kirjoittivat evankeliumit ja kirjeet tarkoituksenaan perustaa kristillinen kirkko, jonka Jeesus tuli asettamaan. Mack karkottaa tämän myytin:

"[Tämä kirja] on yksi noita harvinaisia teoksia, jotka saavat lukijan ihmettelemään sen hankittuaan, kuinka ollenkaan tuli toimeen ilman sitä. Eturivin Jeesus-tutkijoiden radikaalein edustaja Burton Mack esittää yksityiskohtaisesti, kuinka kristillinen myytti luotiin."

Publishers Weekly

Mack on varhaisen kristinuskon professori Claremontin teologisessa opistossa, ja vieraileva tutkija Claremontin muinaisajan ja kristillisyyden instituutissa.

Sisältö

Prologue: The Mystique of Sacred Scripture

Part 1: Jesus and the Christ

  1. Clashing Cultures
  2. Teachings from the Jesus Movements (Q, Pronouncement Stories, Gospel of Thomas, Miracle Stories, the Pillars in Jerusalem)
  3. Fragments from the Christ Cult (Christ Myth, Ritual Meal, Christ Hymn)

Part 2: Christ and the HInge of History

  1. Paul and His Gospel (1 and 2 Thessalonians, Galatians)
  2. Paul's Letters to Greeks and Romans (1 and 2 Corinthian, Romans, Philemon, Philippians)
  3. Gospel of Jesus the Christ (Mark, Matthew, Luke)
  4. Visions of the Cosmic Lord (John, Colossians, Ephesians, Hebrews, Revelation)
  5. Letters from the Apostles (Pastoral Epistles, Catholic Epistles, James, Johannine Letters)

Part 3: History and the Christian Myth

  1. Inventing Apostolic Traditions (Acts, Didache, I Clement, Ignatius)
  2. Claiming Israel's Epic (Marcion, Valentinus, Justin Martyr)
  3. Creating the Christian Bible (Canons, Mishnah, Eusebius, Jerome)

Epilogue
Appendix A: Early Christian Literature
Appendix B: The Contents of Q
Appendix C: The Pronouncement Stories of Mark

Works Cited and Index

Muita Mackin kirjoja:

  • A Myth of Innocence: Mark and Christian Origins
  • Reimagining Christian Origins
  • The Lost Gospel: The Book of Q & Christian Origins
 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 1998-10-20 — 2002-11-18