Kirjallisuus
Kadotetun heimon menetys

Losing a lost tribe – Native Americans, DNA, and the Mormon Church

Simon G. Southerton. 2004 Signature Books, Salt Lake City. ISBN 1-56085-181-3

Drömmen om gudomlighet. Omslagsbilden av Margareta Brisell Axelsson Kuluneiden 175 vuoden ajan MAP-kirkko (mormonikirkko) on opettanut, että syntyperäiset Amerikkalaiset ja polynesialaiset ovat muinaisten merenkulkijaisraelilaisten jälkeläisiä. Tuore DNA-tutkimus vahvistaa kuitenkin sen, mitä antropologit ovat sanoneet lähes yhtä monen vuoden ajan: Amerikan alkuperäiskansat ovat lähtöisin Siperiasta ja polynesialaiset Kaakkois-Aasiasta.
    Molekyylibiologi Simon Southerton selittää tässä kirjassa asiaa koskevan teologian ja nykytietämyksen, ja miten edellistä muokkaa jälkimmäinen.

Arvostelijoiden sanomaa:

Losing a Lost Tribe [Kadonneen heimon menetys] kiteyttää molekyyligeneettisen tiedon, jota on käytetty rekonstruoitaessa ihmisen siirtymistä uudelle pallonpuoliskolle ja Oseaniaan. Se tarjoaa myös valaisevaa pohdintaa antropologisista ja mormonien näkökulmista Amerikan alkuperäiskansoista ja polynesialaisista. Geneettisen tiedon teologiset vaikutukset ovat syvällisiä ja yksiselitteisiä. – Theodore G. Schurr, Pennsylvanian yliopiston Molekylääriantropologisen laboratorion johtaja ja Antropologian apulaisprofessori; Pennsylvanian yliopiston Arkeologisen ja antropologisen museon neuvoa-antava kuraattori; aikakauslehden New Perspectives on the First Americans avustaja.
    Simon Southerton selvittää terävällä tavalla niitä usein sameita vesiä, jotka vellovat uskonnollisen uskon ja tieteen löydöksien välillä. Hän esittää pitävästi tieteeseen perustuvan näkökulman Amerikan ja Polynesian kansojen alkuperästä samalla ottaen huomioon ne vaikeudet, joita sellainen näkökulma saattaa tuottaa mormonikirkolle. – Peter S. Bellwood, Australian Kansallisyliopiston Arkeologian professori; kirjoittanut kirjat The Polynesians: Prehistory of an Island People ja Man’s Conquest of the Pacific: The Prehistory of Southeast Asia and Oceania; Indo-Pacific Prehistory Associationin virallisen tiedotuslehden toimittaja.


Simon G. Southerton on vanhempi tiedetutkija the Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) –järjestössä Canberrassa, Australiassa. Hän on aiemmin ollut samassa virassa Queenslandin yliopiston biokemian laitoksella, ja tutkijatohtori John Innes -keskuksessa Englannin Norwichissä. Southertonilla on kasvitieteen tohtorin arvo Sydneyn yliopistosta. Hän on erikoistumassa metsäpuiden molekylääribiologiaan. Hän on julkaissut tutkimusartikkeleita kansainvälisissä tiedejulkaisuissa kuten Plant Molecular Biology, Plant Physiology ja Physiological and Molecular Plant Pathology. Southerton suoritti 1980-luvulla kaksivuotisen mormonilähetystyön Melbournen alueella Australiassa.

Sisältö

Preface
Introduction

An American Lost Tribe
1. A Chosen Race in a Promised Land
2. Race Relations in Colonial America
3. Lamanites in the Latter Days
4. The Lamanites of Polynesia
The Human Race around the World
5. Human Molecular Genealogies
6. Science and the First Americans
7. Native American Molecular Genealogies
8. Polynesian Molecular Genealogies
9. The Outcasts of Israel
The Troubled Interface between Mormonism and Science
10. The Lord's University
11. Plausible Geography
12. Faith-Promoting Science
13. LDS Molecular Apologetics
14. Moving the Spirit
Appendices
A. Testing for Mitochondrial DNA Lineages
B. Maternal DNA Lineages in the New World
C. Statement from the Smithsonian Institution
D. Websites on Mormon Topics

Glossary of Genetics Terms
Works Cited
Index

Lisätietoa Simon Southertonin essee aiheesta Native American Maternal Genealogies pdf-tiedosto
Lisätietoa Simon Southertonin kertomus siitä, miksi ja miten hän jätti mormonikirkon pdf-tiedosto

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 2004-11-06— 2004-11-12