Kirjallisuus



Vogel: Varhaisia mormonidokumentteja

Toimittanut Dan Vogel.
Osa 1, 1996. ISBN 1-56085-072-8 Smithin perhe ja Vermont
Osa 2, 1998. ISBN 1-56085-093-0 Palmyra ympäristöineen
Osa 3, 2000. ISBN 1-56085-133-3 Palmyra ympäristöineen, jatkoa
Osa 4, 2002. ISBN 1-56085-159-7 Colesville, South Bainbridge ja Harmony
Osa 5, 2003. ISBN 1-56085-170-8 Fayette
Signature Books, Salt Lake City.

Tämän viisiosaisen sarjan tarkoituksena on tarjota tutkijoille ja historioitsijoille mahdollisimman täydellinen esitys jokaisesta mormonismin alkuperään liittyvästä olemassaolevasta lähteestä. Kokonainen kuva syntyy sensuroimattomista dokumenteista — positiivisista, negatiivisista ja kaikista siltä väliltä. Toimittajan alaviitteet johdattelevat lukijan taustoihin ja kontekstiin. Kaikki dokumentit ovat ajalta ennen vuotta 1831. Sarjaan kuuluu kaiken kaikkiaan yli 450 dokumenttia.
Nämä teokset ovat suoranaisia kultakaivoksia mormonismin alkuaikojen tutkijalle, niin jäsenille kuin ulkopuolisille. Koskaan aiemmmin ei kaiketi ole julkaistu niin monia varhaisia mormonismia koskevia dokumentteja yksissä kansissa kuin nyt. Monia näistä dokumenteista ei ylipäänsä ole koskaan ennen julkaistu. Erittäin valaisevaa!

Sisällysluettelot

Osa 1

Osa 1I. Joseph Smithin perheen todistus
A. Joseph Smith nuoremman kokoelma
B. Lucy Mack Smithin (profeetan äidin) kokoelma
C. Joseph Smith vanhemman (profeetan isän) kokoelma
D. William Smithin (profeetan veljen) kokoelma
E. Katharine Smithin (profeetan sisaren) kokoelma
F. Emma Hale Smithin (profeetan vaimon) kokoelma
G. Smithien sukulaisten kokoelma
H. Erinäisiä Smithin perheen dokumentteja

II. Mormonismin alkuajat Vermontissa ja New Hampshiressä
A. Erinäisiä lähteitä
B. Erinäisiä dokumentteja

III. Ks. Osa 2

IV. Mormonismin alkuajat Colesvillessä ja Bainbridgessä, New Yorkissa
A. Knightin perheen kokoelma
B. Stowellin perheen kokoelma
C. Erinäisiä varhaisia lähteitä
D. Erinäisiä myöhäisiä lähteitä
E. Erinäisiä lähteitä muualta
F. Erinäisiä dokumentteja

V. Mormonismin alkuajat Harmonyssä, Pennsylvaniassa
A. Halen/Lewisin perheen kokoelma
B. Erinäisiä varhaisia lähteitä
C. Erinäisiä myöhäisiä lähteitä
D. Erinäisiä lähteitä muualta
E. Erinäisiä dokumentteja

VI. Mormonismin alkuajat Fayettessä, New Yorkissa
A. David Whitmerin kokoelma
B. John Whitmerin kokoelma
C. Erinäisiä Whitmerin perheen todistuksia
D. Erinäisiä varhaisia lähteitä
E. Erinäisiä myöhäisiä lähteitä
F. Erinäisiä lähteitä muualta
G. Erinäisiä dokumentteja

Liite A: Varhaisen kirkon jäsenistö New Yorkissa
Liite B: Aikaviiva

Osa 2

Osa 2III. Mormonismin alkuajat Palmyrassa ja Manchesterissä, New Yorkissa
A. Philastus Hurlbutin kokoelma
B. William H. ja Edmund L. Kelleyn kokoelma
C. Charles C. Thornen kokoelma
D. Arthur B. Demingin kokoelma
E. Palmyran sanomalehtiä
F. Martin Harrisin kokoelma
G. Oliver Cowderyn kokoelma
H. John H. Gilbertin kokoelma

Osa 3

III. (jatko) Mormonismin alkuajat Palmyrassa ja Manchesterissä, New Yorkissa
I. Erinäisiä varhaisia lähteitä
Esimerkkejä:
Eli Brucen päiväkirja, 5 marraskuuta 1830
William W. Phelpsin kirje E. D. Howelle, 15 tammikuuta 1831

Osa 3J. Erinäisiä myöhäisiä lähteitä
Esimerkkejä:
Solomon Chamberlainin kertomukset, 1845 ja n. 1858
Orsamus Turnerin kertomus, 1851
Pomeroy Tuckerin muistelus, 1858

K. Erinäisiä lähteitä muualta
Esimerkkejä:
Rochester (NY) Gem (sanomalehti), 15 toukokuuta 1830
Cincinnati Advertiser ja Ohio Phoenix (sanomalehtiä), 2 kesäkuuta 1830

L. Erinäisiä dokumentteja
Esimerkkejä:
Palmyra (NY) tielistoja, 1817-1822
Palmyra (NY) maantiekatsaus, 13 kesäkuuta 1820
Smith Manchester (NY) maaverokirjat, 1821-1823 ja 1830
Samuel Jenningsin talouden kirjat, 1822
Palmyra (NY) Presbyteerisen kirkon kirjat, maaliskuu 1830

Kirjaan sisältyy paljon muitakin tässä erikseen mainitsemattomia dokumentteja.

Osa 4

IV: Mormonismin alkuajat Colesvillessä ja South Bainbridgessä, New Yorkissa

Osa 4 Vogelin alueellisesti järjestetyssä lähde-esityksessä jätetään Palmyra ja siirrytään South Bainbridgeen New Yorkissa ja Colesvilleen ja Harmonyyn Pennsylvaniassa. Toimittajan tunnontarkka tutkimustyö sallii lukijan seurata yksityiskohtaisesti tapahtumia Joseph Knightin, Isaac Halen ja Josiah Stowellin elämässä. Tähän osaan sisältyy kirjeitä Eber D. Howelta ja Charles Anthonilta.
Kirja koostuu muisteluista, haastatteluista, päiväkirjanosista, uutisartikkeleista, valaehtoisista vakuutuksista, oikeuden pöytäkirjoista, laskuista ja kuiteista, väestönlaskuista, kirjeistä, lyhyistä elämäkerroista, kuolinilmoituksista ja kaiverruksista.

Colesville ja South Bainbridge, New York

Bainbridgen oikeudenkäyntipöytäkirja 1826
Sidney Rigdonin haastattelu 1831
Jared Carterin muistelus 1832
Joseph Knightin muistelus n. 1835
Tuomari Joel K. Noblen kirje 1842
Josiah Stowell nuor. kirje 1843
Asianajaja John S. Reedin muistelus 1844
Emily Colburn Austinin omaelämäkerta 1882
sekä 37 muuta dokumenttia

Harmony, Pennsylvania

Sopimus 1825
Anthonin merkit 1827
Verotuskirja 1828-31
Joseph Smithin kiinnelaina 1830
Rehtori Hupmanin pääkirja 1830
Isaac Halen lausunto 1834
Charles Anthonin kirje 1834
Emily Blackmanin tarina 1873
sekä 29 muuta dokumenttia.

Miettiessämme nykyään Joseph Smithiä nuorena miehenä mieleemme syntyy helposti kuva hänestä nimenomaan Palmyrassa, New Yorkin osavaltiossa. Hän oleskeli kuitenkin myös kolme vuotta Pennsylvanian Harmonyssa. Tultuaan sinne ensi kertaa hän asui Isaac Halen luona ja työskenteli Josiah Stowellin palveluksessa. Myöhemmin, avioiduttuaan Halen tyttären Emman kanssa, hänestä tuli pysyvä asukas ja tilanhaltija. Hän vietti myös noin kuusi kuukautta rajan takana South Bainbridgessä, New Yorkissa, missä Stowell asui, ja sen viereisessä Colesvillessä, jossa hän oli Joseph Knightin palveluksessa. Tänä kautena hän teki lyhyitä vierailuja takaisin Palmyraan ja Fayetteen valvoakseen Mormonin kirjan latomista ja painamista sekä järjestääkseen "Kristuksen kirkon". Syyskuussa 1830 hän jätti Emman kanssa Harmonyn lopullisesti muuttaen ensin Fayetteen ja sieltä Ohioon.
Smithien kokemuksiin Harmonyssa, Colesvillessä ja South Bainbridgessä liittyvän dokumentaation määrä on suhteellisen laaja. Veroasiakirjoista selviää, että nuoripari omisti kolmetoista eekkeriä maata, kymmenen dollarin arvoisen lehmän sekä kymmenen dollarin arvoisen pienen talon. Se oli Emman isän tarjoama ulkohuonerakennus, jossa Emman veli Jesse asui silloin kun rakennuksessa ei muokattu peurannahkoja. Joseph ja Emma yrittivät tehdä siitä asuttavan. Naapurit kehuivat kauniita puulattioita ja mukavaa takkaa. Suurin osa Mormonin kirjasta saneltiin siellä.
Lisäksi toimittaja on koonnut Josephin rahankaiveluseikkailuihin liittyviä oikeudenkäyntipöytäkirjoja ja Josephin tuttujen lausuntoja, kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä, muisteluksia ja lehtiuutisia, jotka valaisevat huomattavassa määrin perheen oloja ja toimia, Mormonin kirjan sanelua sekä uuden kirkon ensimmäisiä saarnoja ja kasteita.
Dokumenteissa esiintyvät näkökulmat vaihtelevat. Kun Josephia kuulusteltiin South Bainbridgen oikeudessa, hänen puolustajansa pitivät juttua harmillisena ja yhtyivät asianajaja John S. Reediin. Tämä toivoi, että "Joseph-poika", jonka "posket punersivat nuoruuden uljuutta, ja ... silmät säihkyivät viattomuutta", "pääsisi noiden pahojen roistojen käsistä". Toisaalta kylä oli yhtä mieltä Josiah Stowellin poikien kanssa. Näiden mielestä heidän isäänsä huijattiin ja että Reed oli opportunisti — "vanha liero", niin kuin he asian ilmaisivat.
Kiinnostava on myös Josephin kuuluisa, kivenkatseluun käytetty korkea valkoinen torvihattu. Naapurit tunsivat Josephin "tirkistelijänä"; jotkut puhuivat kunnioituksella hänen "selvänäkijän" lahjastaan ja kurkistuskivestä, jota he sanoivat "kaikkinäkeväksi silmäksi".

Ote

"I will give you a Short history of what I know about Joseph Smith Jr. I have binn Intemetely acquainted with him about 2 years[.] he then was about 20 years old or there about[.] I also went to schoal [school] with him one winter[.] he was a fine likely young man & at that time did not Profess religion[.] he was not a profain man although I did once in a while hear him sware[.] he never gambled to my knowledge[.] I Do not believe he Ever did[.] I well know he was no Hoars [horse] Jocky for he was no Judge of Hoarses[.] I Sold him one[;] that is all I ever knewd he dealt in the kind[.] I never new him to git drunk [although] I believe he would now and then take a glass[.] he never Pretended to Play the Slight [sleight] of hand nor Black leg [horse betting.] it was fashionable
at that time to drink Liquor[.] I do not Believe in any religion & there fore am friendly to all[.] I Believe that there is a heaven & hell & those that do not right here through there lives will be damned but still I believe I do right myself[.] I State this for facts that any thing [different] from waht I have Said about Joseph Smith that is wors[e] than I say is fals & untrue." —Josiah Stowell Jr. (son of Joseph Smith's employer) to Elder John S. Fullmer, 17 February 1843

Osa 5

Volume 5MAP-kirkko perustettiin 6.4.1830 Manchesterissä New Yorkin osavaltiossa. Virallisen historian mukaan tämä tapahtui läheisessä Fayetten pikkukaupungissa, mutta siellä tapahtunut kokous on sekaantunut aikaisempaan Manchesterin kokoukseen. Miten näin on käynyt? Syynä voi yksinkertaisesti olla korkea ikä: David Whitmeriä, yhtä varhaisen mormonismin avainhenkilöistä, haastateltiin kirkon perustamisvaiheiden yksityiskohdista yli kolme vuosikymmentä tapahtumien jälkeen. Toisena mahdollisuutena on, että dokumentteja peukaloitiin. Kyseisenä ajankohtana olisikin ollut poliittisesti edullisempaa perustaa kirkko Fayettessä eikä Manchesterissa.
Joka tapauksessa tämä Vogelin viiden teoksen sarja sisältää kaikki olemassaolevat mormonismin alkuvaiheita koskevat dokumentit ja tuo siten esille kaikki tähän ja moniin muihinkin asioihin vaikuttavat todisteet. Osa viisi kohdistuu mormonien viimeiseen New Yorkin vuoteen. Siitä löytyvät mm. Whitmerin perheen kertomukset ja tapahtumat heidän kotikaupungissaan Fayettessä.

Mormonin kirjan todistajista yhden, David Whitmerin haastattelijoita:

Joseph F. Smith & Orson Pratt William H. Kelley & George A. Blakeslee
George Q. Cannon Edmund C. Briggs & Rudolph Etzenhouser
Joseph Smith III Zenas H. Gurley
James Henry Moyle Thomas W. Smith
Nathan Tanner, Jr. Edward Stevenson

Muita oli mm. lehdistä Chicago Times, Kansas City Journal, Omaha Herald ja St. Louis Republican.

Lausuntoja, todistuksia, kirjeitä ja muisteluksia:

Hiram Page John Whitmer
William E. McClellin Elizabeth Ann Whitmer Cowdery
Diedrich Willers Lucius Fenn
Ezra Booth Parley P. Pratt
Sidney Rigdon J. L. Traughber

Kokouspöytäkirjoja, vihkimystodistuksia, karttoja sekä Joseph Smithin perheen kronologia vuosilta 1771-1831.

Ote:

"I was plowing in the field one morning, and Joseph [Smith] and Oliver [Cowdery] came along with a revelation stating that I was to be one of the witnesses to the Book of Mormon. I got over the fence and we went out into the woods, near by, and sat down on a log and talked awhile ... when all at once a light came down from above us and encircled us for quite a little distance around; and the angel stood before us ... dressed in white ... A table was set before us and on it the records ... from which the Book of Mormon was translated ... While we were viewing them the voice of God spoke out of heaven saying that the Book was true and the translation correct." —David Whitmer, haastattelu vuodelta 1882, Saints' Herald

Unlike Oliver Cowdery's grandiloquence and Martin Harris's mercurial temperament, David Whitmer—third of Three Witnesses to the Book of Mormon—was plain-spoken, reliable, and straight-forward, as one might expect from his Mennonite upbringing. Readers will notice the care he took to avoid exaggeration. "We did not touch nor handle the plates," he affirmed repeatedly. If he felt a reporter erred in detail or in conveying the overall spirit of the Three Witnesses' vision of the gold plates, Whitmer followed up with a letter to the editor to set the record straight.

He often did so due to the number of interviews he granted to reporters from Chicago, Kansas City, St. Louis, and elsewhere and to LDS and RLDS leaders whose interviews were published in church periodicals. Through all of these discussions, Whitmer's story remained basically the same, although he occasionally added a detail in response to a specific question or experienced an understandable lapse in memory over a relatively minor point.

What will impress most readers is the effort to be candid. People found him to be friendly despite a no-nonsense approach to LDS history. He was engaging, open, and well grounded in the real world, as his election as mayor of Richmond, Missouri, attests. He believed in spirits and visions, but he was not considered to be a fanatic; people felt that he was someone they could trust.

He "[h]as a good head and honest face," William Kelley and George Blakeslee wrote of their encounter with Whitmer in 1882. "He talks with ease and seemed at home with every subject suggested; and without an effort, seemingly, went on to amplify upon it, so that we had nothing to do but question, suggest and listen. ... [H]e studies to express himself in such a way as not to be misunderstood; and it hurts him to be misrepresented."

In addition to Whitmer, others from Fayette, New York, where the Book of Mormon was transcribed and the first general church conferences were held, related what transpired there. They include David Whitmer's brother John; Hiram Page, who married Elizabeth Ann Whitmer and was one of the Eight Witnesses to the Book of Mormon; the Whitmer family's pastor in the German Reformed Church, Diedrich Willers; and others. The latter explained why Mormonism moved from Palmyra to Fayette and how its members grew beyond the founding Smith family to include the Whitmers. Among other things, the Peter Whitmer family, like the Smiths, had previously enjoyed unusual spiritual experiences. "In the month of July," the Reverend Willers noted in 1830, "Joseph Smith, Jr., made his appearance in Seneca county in the neighborhood of Waterloo, about six miles from my residence, where a certain David Whitmer had claimed to have seen an angel of the Lord. Joseph Smith made his way to this man's house in order to bring to pass the translation of the named book with the suggestion that only among such people, who had enjoyed commerce with residents of higher worlds, could he work, and that this was indeed the place where he could do so productively, where people had seen angels."


Dan VogelDan Vogel asuu ja kirjoittaa Westervillessä, Ohiossa. Hän on kirjoittanut mm.:

  • Indian Origins and the Book of Mormon: Religious
    Solutions from Columbus to Joseph
    Smith, Religious Seekers and the
    Advent of Mormonism
  • The Word of God: Essays on Mormon Scripture (toim.)
  • esseistinä teoksissa Differing Visions: Dissenters in Mormon History; Line Upon Line: Essays on Mormon Doctrine; New Approaches to the Book of Mormon: Explorations in Critical Methodology; ja The Prophet Puzzle: Interpretive Essays on Joseph Smith, sekä avustanut kirjoituksillaan lehtiä Dialogue: A Journal of Mormon Thought, the John Whitmer Historical Association Journal, the Journal of Mormon History ym.

Mormonihistoriallinen seura on palkinnut sarjan Varhaisia mormonidokumentteja osan 1 dokumenttisarjassa. Vogel kokoaa myös parhaillaan Joseph Smithin varhaisvuosien elämäkertaa, jonka odotetaan ilmestyvän vuoden 2004 alkupuolella.

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 1999-11-22 — 2003-11-30