Artikkelit"Tosiasiat ovat itsepäisiä"

Jaredilaisten ja nefiläisten suuruus

Profeetta Joseph Smithin opetuksia, s. 265-6, MAP-kirkko, 1985. Suom. Helvi Temisevä.
ISBN 951-850-047-9

Ote [John L.] Stephensin matkakertomuksesta "Incidents of Travel in Central America, Chiapas, and Yucatan" (Matkatapahtumia Keski-Amerikassa, Chiapaksessa ja Jukatanissa) osoittaa, että todisteet nefiläisten ja laamanilaisten asumisesta tällä mantereella Mormonin Kirjan esittämän kertomuksen mukaisesti tulevat esiin tyydyttävämmällä [266] tavalla kuin toiveikkainkaan ilmoitukseen uskova olisi voinut odottaa. Meille todella tuottaa tyydytystä, jota maailma ei voi kokea, kun saamme julkaista näin tärkeitä tuloksia noiden mahtavien kansojen jäännöksistä ja raunioista.

Me luemme Mormonin Kirjasta, että Jared ja hänen veljensä tulivat tälle mantereelle Baabelin tornin kielten sekoituksesta ja kansojen hajottamisesta ja asuivat täällä yli tuhannen vuoden ajan. Heidän kylänsä ja kaupunkinsa kattoivat koko mantereen merestä mereen. Lehi kulki Punaisenmeren rantaa suurelle Eteläiselle valtamerelle, tuli meren yli tähän maahan ja astui maihin hieman Darienin [Panaman] kannaksen eteläpuolella. Hän alkoi kehittää maata Herran sanan mukaisesti Israelin huoneen haarana. Kun sitten luemme sellaisen kauniin perinnäisen kertomuksen kuin jäljempänä on esitetty, niin emme voi olla ajattelematta, että Herra vaikuttaa kumman tekonsa toteuttamiseen ja että Mormonin Kirja osoittautuu todeksi kaikkien ihmisten edessä. Tässä esitetty ote kuvaa yhtä tarkoin tosiasioita kuin neljä evankelistaa kuvaavat Jeesuksen ristiinnaulitsemista. Todellakin, "tosiasiat ovat itsepäisiä". On oleva niin kuin on aina ollut: maailma todistaa Joseph Smithin tosi profeetaksi seikkaperäisin todistein, kokeellisesti, kuten se todisti Mooseksen ja Elian. Lukekaa nyt Stephensin kertomus:

"Fuentesin, Guatemalan valtakunnan aikakirjojen pitäjän, mukaan kitshei- ja kaktshiikel-intiaanien kuninkaat polveutuivat tolteekki-intiaaneista, jotka tähän maahan tullessaan havaitsivat eri kansoista koostuvia ihmisiä jo asuvan siinä. Don Juan Torresin, viimeisen kitshei-intiaanien kuninkaan lapsenlapsen, käsikirjoituksen mukaan, jotka olivat Pedro de Alvaradon nimittämän kenraaliluutnantin hallussa ja jotka Fuentes sanoi saaneensa isä Francis Vasquesin, fransiskaanien veljeskunnan historioitsijan, avulla, tolteekit itse polveutuivat israelilaisista, jotka Mooses vapautti faaraon hirmuvallasta ja jotka Punaisenmeren ylitettyään lankesivat epäjumalain palvelukseen. Mooseksen nuhteita välttääkseen tai siitä pelosta, että hän langettaisi heidän päälleen jonkin rangaistuksen, he erkanivat hänestä ja hänen veljistäirn, ja päällikkönsä Tanubin johdolla he siirtyivät mantereelta toiselle paikkaan, jota he nimittivät seitsemäksi luolaksi ja joka on osa Meksikon valtakuntaa. Sinne he perustivat kuuluisan Tulan kaupungin." - Times and Seasons, 3.vsk., s. 921-922 (15.9.1842)


"— Ei vähä mittää." Mutta tätä luokkaa ovat todellakin mormonien arkeologiset todistukset Mormonin kirjan kansojen todellisuudesta. Mormonit omivat mielellään koko Väli-Amerikan intiaanihistorian itselleen, vaikkei sitä voikaan sovittaa Mormonin kirjan kansoihin — tai päinvastoin. Muistan miten luimme nuorten instituutissa suuria kirjoja, jotka olivat täynnä mustavalkoista kuvitusta Väli-Amerikan raunioista. Ihmettelin kyllä silloin tällöin asiaa, mutta koska olen aina joka tapauksessa ollut mieltynyt näihin raunioihin ja arkeologisiin löytöihin, olin uskovaisena luultavasti vain mielissäni. Myönnän, etten tutkinut asian historiallista todenperäisyyttä — tein siis saman virheen kuin useimmat mormonit, lähinnä kai ajanpuutteesta myöskin. Oletin, että toki asiassa jotakin perää on, kun kerran kuvia on painettu kirkon oppikirjaan.

Stephens esitti siis hänkin aikansa teorioista erään suosituimman: että intiaanit polveutuvat israelilaisten kadonneista heimoista. Kirjaa voi ostaa esim. Amazonin kautta: ISBN: 1560982896 Stephens, John L., Smithsonian Institution 1993, new edition Paperback. Hemel Hempstead 272s, 87 kuvaa.

> Kuvia Stephensin kirjasta (off-site: Antique Engravings of Frederick Catherwood's Mayan Ruins Original Engravings from John L. Stephens' Incidents of Travel in Central America, Chiapas and Yucatan, 1843. "feature images from the fabulous Mayan sites including Chichen Itzan, Palenque, Copan, Tuloom and Uxmal. All prints shown are for sale.")

Apostoli Mark E. Petersenin artikkeli aiheesta Kristus Amerikassa (engl.)

> Mormonien yrityksiä sovittaa Mormonin kirjan kansat Amerikan mantereelle

 

 

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 2000-11-09 — 2002-12-18