Artikkelit > TemppelisivuMormonit ja vapaamuurarit

Kirje utahilaisen päivälehti Salt Lake Tribunen toimitukseen 30.11.1998. Tämä selvittää lyhyesti ja ytimekkäästi asioita.

Mormonit ja vapaamuurarit

Haluaisin vastata hiljattaisiin, vapaamuurareita ja mormonien temppeliseremonioita koskeviin kommentteihin tällä yleisönosastolla. Vapaamuurarien seremoniat eivät millään tavalla ole peräisin Salomonin temppelin ajoilta. Vapaamuurarit käyttävät raamatun legendoja temppelistä kertomuksissaan ja oppitunneillaan, mikä on periytynyt heille keskiaikaisista rakennuskilloista.

Silloin keskiajalla, kun useimmat ihmiset eivät osanneet lukea ja raamattu oli saatavilla vain latinaksi, raamatun kertomuksia esitettiin näytelminä kirkossa opettamaan raamatun opetuksia tavalliselle kansalle. Aluksi papit esittivät kertomukset, mutta ajan myötä eri ammattikunnat ja killat saivat vastuulleen esittää tietyt legendat. Kivenhakkaajat saivat osalleen legendat Salomonin temppelin rakentamisesta, ja he kutoivat ne vihdoin myös omiin loosiseremonioihinsa.

Miten Joseph Smith olisi voinut löytää vapaamuurariudessa mitään todellisia Salomonin temppelin rituaaleja, jotka hän olisi voinut "palauttaa" tai "korjata"? Nykyajan vapaamuurarius lähti alkuun 1717. Vapaamuurarien seremoniat tulevat kolmesta lähteestä: keskiaikaisilta kivenhakkaajien killoilta Englannissa, valistusajan filosofeilta, jotka elivät samaan aikaan kun nykyajan vapaamuurarius lähti alkuun (1600-luvun keskivaiheilta v. 1717, ensimmäisen nykyaikaisen "suurloosin" päiviin) ja maagisista tai hermeettisistä kirjoituksista, jotka tulivat Pohjois-Afrikan, bysantin ja maurien lähteistä, ja joita myös Englannin filosofit ja oppineet löysivät nykyajan vapaamuurariutta edeltävinä vuosikymmeninä.

Nämä kolme lähdettä sekoittuvat täysin keskenään, minkä vuoksi vapaamuurarit ovat kirjoittaneet niin paljon huonoja kertomuksia niin monen vuoden ajan. Millään noista lähteistä ei ole yhteyttä Salomonin temppeliin tai seremoniallista perinnettä sieltä.

Paitsi pappisseremonioita, joista kuka tahansa voi lukea raamatussa (erityisesti 4. Mooseksen kirjassa), temppeliseremonioista ei tiedetä oikeastaan mitään. Joseph Smith näki vapaamuurarien seremonioita ja otti niihin osaa, ja yksinkertaisesti lainasi niitä omaan käyttöönsä. Ei tapahtunut mitään "palautusta" Salomonin ajoilta.

LARA CANNON
Salt Lake City

 

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 2000-11-13 — 2003-09-13