ArtikkelitKuin karitsa teuraaksi?

Suuri osa mormoneista haluaa uskoa ja uskookin, että Joseph Smith tuli murhatuksi vastaan kamppailematta, uskonsa marttyyrina. Totuus on kuitenkin, että hän kuoli laukaustenvaihdossa.

Millainen oli tilanne, joka johti Smithin veljesten lynkkaukseen?

Viimeisiin tapahtumiin Carthagen vankilassa johti lopulta Joseph Smithin käskystä tehty Nauvoo Expositor-lehden tuhoaminen. Lehden perustamiseen johti taas Smithin salainen moniavioisuus ja muut vallan väärinkäytökset.

Voidaanko Joseph Smithin ja Jeesuksen kuolintapoja verrata keskenään?

Jesaja 53:7 sanoo:

Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen, ei hän suutansa avannut. Kuin karitsa, jota teuraaksi viedään, niin kuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä, ei hänkään suutansa avannut.

Uuden testamentin mukaan Kristus täytti tämän profetian (ks. Apt. 8:32). Hän kuoli vastustelematta. 1 Piet. 2:23 sanoo:

Häntä herjattiin, mutta hän ei vastannut herjauksella, hän kärsi, mutta ei uhkaillut, vaan uskoi itsensä oikeamielisen tuomarin haltuun.

Kun Pietari yritti puolustaa Jeesusta miekallaan, Jeesus käski häntä: "Pane miekkasi tuppeen! Kun Isä on tämän maljan minulle antanut, enkö minä joisi sitä?" (Joh. 18:11)
Joseph Smithin kerrotaan sanoneen ennen Carthagen vankilaan menoaan ja murhaansa:

Minä menen kuin karitsa teurastettavaksi, mutta olen tyyni kuin kesäinen aamu... LK 135:4

Suuri osa mormoneista haluaa uskoa ja uskookin, että Joseph Smith tuli murhatuksi vastaan kamppailematta, uskonsa marttyyrina. Totuus on kuitenkin, että hän kuoli laukaustenvaihdossa. Kirkon teoksessa History of the Church on seuraava selostus hänen kuolemastaan:

Pian kuului vankilan ulommaisen oven luota vähän rapinaa, ja antautumishuuto, ja heti sen jälkeen kuului kolmen tai neljän tuliaseen laukaisut... Joseph juoksi takkinsa luo hakemaan kuudestilaukeavaansa, Hyrum yksipiippuistaan ... Kun Hyrum kaatui, Joseph huudahti: "Voi rakas Hyrum-veli!" ja, avaten ovea muutaman tuuman, hän laukaisi kuudestilaukeavansa porraskäytävään (kuten on aiemmin kerrottu), näistä kaksi tai kolme latausta jäi laukeamatta. Nähdessään, ettei huoneessa ollut turvallista paikkaa, ja epäilemättä uskoen voivansa säästää huoneessa olevien veljiensä hengen mikäli pääsisi ulos, Joseph kääntyi rauhallisesti pois ovelta, pudotti pistoolinsa lattialle ja juoksi ikkunaan ... ja hän putosi ulospäin murhaajiensa käsiin... (History of the Church, osa 6, ss.617-18)

Osan 6 johdannossa s. xli ylistetään Joseph Smithin osuutta pyssytappelussa:

Profeetta kääntyi pois murhatun veljensä kaatuneesta ruumiista kohtaamaan kuolettavat aseet ja vastasi hyökkääjien tulitukseen 'osuen joka kerta yhteen mieheen' ja pakottaen jopa John Hayn, joka vain vastentahtoisesti tunnustaa mitään Profeetan hyveistä, myöntämään, että hän 'kävi komean tappelun'.

John Taylor, josta tuli kirkon kolmas presidentti, todisti:

Hän nousi kuitenkin heti ja lähestyi horjumattomin, nopein askelin ja päättäväisin kasvonilmein ovea, ja vetäen esiin taskustaan veli Wheelockin jättämän kuudestilaukeavan avasi ovea hiukan ja pamautti pistoolia kuusi peräkkäistä kertaa; vain kolme latauksista kuitenkin laukesi. Jälkeenpäin kuulin, että nämä laukaukset haavoittivat kahta tai kolmea miestä, joista kuulemani mukaan kaksi kuoli. (History of the Church, osa 7, ss.102-3)

Näin ollen on selvää, ettei Joseph Smithin kuolemaa voida verrata Jeesuksen kuolemaan. Nykypäivän mormonien harjoittama Joseph Smithin ihailu perustuu täysin romantisoituun versioon todellisesta Joseph Smithistä. Vaikka hänellä olikin monia luonnollisia kykyjä ja lahjoja, hänen luonteensa oli kaukana siitä hurskaasta henkilökuvasta, jonkalaiseksi hänen seuraajansa hänet muovailevat. Hänen vahva itsekeskeisyytensä ja vallanhimonsa yhdessä hänen petollisten toimiensa kanssa johtivat hänet lopulta tuhoon.

 


 Etusivu > Artikkelit | Sivun alkuun

 

 2001-06-10 — 2003-08-17