ArtikkelitTodistuksen toistotaktiikka


Useita vuosia sitten pujahdin vaivihkaa MAP-kirkon paasto- ja todistuskokoukseen. Menin vain sisään kuuntelemaan. Kuulemani todistukset naulitsivat minut siihen paikkaan. Käytetyt sanat olivat täsmälleen samat kuin niinä monina kertoina, jolloin olin niitä aktiivimormonina kuunnellut ja itsekin lausunut vuosia sitten.

Annan teille todistukseni siitä, että tiedän että Mormonin kirja on totta / Jumalan sanaa, tiedän, että Joseph Smith on Jumalan tosi profeetta ja/tai että Gordon B. Hinckley on Jumalan tosi/elävä profeetta tänä päivänä ja tiedän, että kirkko on ainoa tosi kirkko maan päällä tänä päivänä, tiedän, että meillä on Taivaallisen Isän pappeus maan päällä ja kiitän Taivaallista Isääni siitä, että saan olla tämän kirkon jäsen / saan jakaa pappeuden ja kiitän Häntä piispasta / perheilloista / temppelistä / Apuyhdistyksestä / sukututkimuksesta (mistä milloinkin) ja olen niin kiitollinen kotiopettajistani / kotikäyntiopettajistani / pappeusjohtajistani / vaarnan johtokunnasta / tehtävästäni / ym., sillä [kertoo pikkuisen kohottavan kertomuksen] ja sanon nämä asiat Jeesuksen Kristuksen nimessä. Aamen.

Kuunnellessani tajusin, että kokouksessa oli meneillään hienovarainen mielen vääristäminen. Vain pari todistusta poikkesi kaavasta enemmän kuin pari sanaa. Eräs rouva, joka aivan ilmeisesti ei kuulunut seurakunnan sisäpiiriin, pyysi kyynelehtien anteeksi, koska ei ollut tarpeeksi kelvollinen Lapsi sanoo "tietävänsä" että kirkko on tottasamalla kun muut istuivat penkeissään nyökkäillen hänen sanojaan myötäillen. Sitten nousi eräs pikkutyttö kirkonpenkille antamaan hyvin herttaisen mutta ontuvan version yllälainatusta, jonka jälkeen kaikki huokaisivat onnellisina hänen tippa silmässä säteilevien vanhempiensa kanssa.
Palasin mielessäni erääseen kohtaukseen vuosia aiemmin. Paikallinen pastori oli pyytänyt minut mukaansa mormonipiispan toimistoon. Näytti siltä, että pastori oli johdattanut erään nuoren tytön kristilliseen uskoon. Tyttö oli käynyt hänen kirkossaan muutamien ystäviensä kanssa ja oli epäaktiivinen mormonikirkon jäsen. Kun hän kertoi tuoreen uskonsa tuottamasta ilosta perheelleen, he pelästyivät ja soittivat välittömästi piispalle. Piispa vaati, että harhauttava pastori tulisi hänen toimistoonsa saamaan ojennuksen.
Kun saavuimme paikalle, piispa oli siellä tytön ja hänen vanhempiensa kanssa, mutta kun hän tunnisti minut, hän soitti jollekulle ja lähti toimistostaan, kunnes paikalle saapui kaksi muuta miestä, ilmeisesti sellaisia, jotka olivat taitavia väittelemään kerettiläisten kanssa. Kokous oli vaikea, mutta ainutlaatuiseksi sen teki se, että puolustaessaan ainoaa oikeaa uskoa, toinen miehistä maalasi itsensä nurkkaan, josta ei ollut mitään poispääsyä.
Silloin hän teki sen, mitä joka ikinen mormoni tekee samankaltaisessa tilanteessa: hän ryhtyi "antamaan todistustaan". Erona oli se, että minä istuin pöydän ääressä omat kasvoni vain neljänkymmenen sentin päässä hänen kasvoistaan. Kun hän alkoi lausuntansa, huomasin, että hänen silmäteränsä olivat laajentuneet aivan kuin hän olisi ollut hypnoosin alainen. Hän pääsi kohtaan, jossa hän "tiesi", että "Mormonin kirja on Jumalan sanaa..." ja silloin löin käteni yhteen aivan hänen nenänsä edessä ja kysyin kovalla äänellä: "Mitä todistuksia sinulla on siitä, että se on Jumalan sanaa?" Mies ponnahti taaksepäin ja hänen silmänsä palasivat normaaleiksi, ja siinä hän istui hämmentyneenä ja änkyttäen. Hänellä ei ollut mitään vastausta. Olin murtautunut läpi sen, mitä sanon mormonien todistuksenannon aikaansaamaksi mielenvääristämiseksi.
Olin oppinut tärkeän asian sinä iltana, ja olen käyttänyt tuota tietämystä kirjaimellisesti kymmeniä kertoja samanlaisissa kohtaamisissa jälkeenpäin. Eli mitä jokaisessa mormonien paasto- ja todistuskokouksessa tapahtuu, on itse asiassa joukkohypnoosia, ja avain siihen arvoitukseen, miksi niin monet ihmiset joutuvat niin harhaanjohdetuiksi.
Tiedän joidenkin sanovan, että haluan herättää kohua. Tämä on kuitenkin totta! Jokaikinen mormonikirkon jäsen kuuntelee noita sanoja kerran toisensa jälkeen uudelleen ja uudelleen, eikä niissä ole paljonkaan eroa. Tehtyään tätä vuosikausia pyhän paaston aikana ja vannoen sitten itse omien uskonsyidensä nimeen oman jumalansa oletettavasti läsnäollessa, siitä tulee yhtä vahva totuus kuin kallio.
Usein näyttää siltä, että vain kun joku mormoni kohtaa todellisen totuuden tai järkyttyy siitä, meidän on mahdollista ohittaa tuo todistuksen vahva kontrolli ja päästä järjen ja erittelyn tasolle.
Tarkastelepa mormonien todistuksen sanoja. He todistavat, että kirkko, sen valtuus, sen pyhät kirjoitukset ja sen johtaja-profeetta ovat tosia. Kukaan ei puhu suhteestaan Jumalaan Kristuksen kautta, vaan heidän yhteytensä Jumalaan ja jumaluuteen itseensä käy ainostaan mormonijärjestelmän kautta.
Todistus ylittää kaiken logiikan, todistukset ja pyhien kirjoitusten totuuden, joka voisi panna kokeelle yllä selostetun kaltaisen mielenvääristämisen tekniikan hioman henkilön uskon.
Järjestelmä on samankaltainen kuin tuhoavissa kulteissa ja New Age-liikkeen "mieltä kehittävissä" ohjelmissa. Ne kaikki käyttävät sellaista, koska se toimii tehokkaasti jokaisessa sen valtaan antautuneessa mielessä, jota se koskettaa.
Tarkastelepa mormonien todistuksen aiheita. Miten voi kukaan kumoamattomasti tietää, että Mormonin kirja on totta, kun se uhmaa joka ikistä historiallista ja antropologista todistetta? Paitsi että tieteelliset todisteet kumoavat kaikki väitteet Mormonin kirjan sivilisaatioista, ne antavat myös konkreettisia todisteita aivan toisenlaisista sivilisaatioista sen paikalla. Kuitenkin jokainen uskollinen mormoni tietää, että se on totta.
Jokainen tosi mormoni todistaa tietävänsä, että Joseph Smith oli/on Jumalan tosi profeetta. Epäilen kuitenkin, pystyykö edes yksi mormoni tuhannesta toistamaan tarkasti edes viittä tämän suuren profeetan tekemistä ennustuksista.
Eikö sen pitäisi herättää ihmettelyä? Eikö odottaisi myöhempien aikojen profeetan työhön koko olemassaolonsa perustavan kirkon julkaisevan virallista listaa kaikista hänen pyhistä profetioistaan?
Mormonikirkko ei tee sitä ymmärrettävistä syistä.
Melkeinpä kaikki Joseph Smithin lausumat ilmoitukset jäivät täyttymättä (eikä lopuissakaan ole paljon ihmeillä tekemistä). Kuitenkin useat miljoonat ihmiset panevat iankaikkisen pelastuksensa pantiksi siitä, että hän oli ja on profeetta.

Ed Decker

Lisätietoa Joseph Smithin ennustuksia Toteutuivatko ne vai eivät? Tiedätkö? Oletko milloinkaan välittänyt tarkistaa niitä? Ellet ole, eikö nyt ole aika?

 


 Etusivu > Artikkelit | Sivun alkuun

 

 2000-11-23 — 2003-09-18