KirjallisuusSelitys "Heprealaisteoriaan"


Ethan Smithin valtavan suosittu kirja View of the Hebrews [Heprealaisteoria] julkaistiin ensimmäistä kertaa v. 1823 ja toinen painos jo 1825. Se kuvasti aikansa vallallaolevia ideoita siitä, mistä Amerikan intiaanit olivat peräisin. Ethan Smith, erään kirkon pastori Poultneyssä, Vermontissa, ei suinkaan ollut ensimmäisenä esittämässä ajatusta, että Amerikan alkuasukkaat olivat heprealaisten jälkeläisiä; sellaista kuultiin jo niinkin varhain kuin v. 1815 tai sitä ennen, ja kysymys oli ollut monen spekuloinnin kohteena välivuosina. Ethan Smithin tarkoituksena oli kirjassaan yhdistää viimeisimmät tutkimustulokset aiheesta, ja nämä taas koostuivat lähinnä rajamaiden lähetyssaarnaajilta kerätyistä hämäräperäisistä tarinoista.

Olipa kirja miten suosittu tahansa aikoinaan, löivät tieteellinen tutkimus ja arkeologia laudalta tuon idean ensimmäisten amerikkalaisten semiittisestä alkuperästä, ja View of the Hebrews olisi tuomittu historian roskatunkiolle ilman yhtä erityistä sattumusta.

Vuonna 1830 Uudessa Englannissa eräs nuori farmari julkaisi kirjan, jonka hän väitti olevan käännetyn joistakin muinaisista levyistä jumalallisen opastuksen turvin. Mormonin kirjan, niin kuin sitä nimitettiin, väitettiin kertovan ensimmäisten amerikkalaisten tarinan ja antavan heille heprealaiset juuret. Kirja ja mies, Joseph Smith, synnyttivät uskonnon, johon tänä päivänä kuuluu yli 10 miljoonaa jäsentä.

Ei kulunut kuitenkaan kauankaan ennen kuin joukko ihmisiä huomasi, että Heprealaisteorialla ja Mormonin kirjalla oli joitakin hätkähdyttäviä yhtymäkohtia. Paitsi tuttavuussuhdetta näiden kahden välillä (Poultney oli vain muutaman kilometrin päässä Joseph Smithin syntymäpaikkakunnasta, ja Joseph Smithin läheinen apulainen, Oliver Cowdery, kävi Ethan Smithin kirkossa), mutta myöskin noiden kahden teoksen aiheella oli keskenään joukko yhtymäkohtia.

On huomattava, etteivät nämä rinnastukset sinällään riitä todistamaan, että Joseph Smith tiesi Heprealaisteoriasta ja käytti sitä. Täytyy olla varovainen, ennen kuin vetää sellaisen johtopäätöksen. Nämä rinnastukset osoittavat varmuudella, että intiaanien heprealaisuus oli hyvin suosittu keskustelunaihe Joseph Smithin kautena. On muitakin kirjailijoita kuten Josiah Priest ja James Adair, jotka myös julkaisivat kirjoja kannattaen tuota teoriaa, ja aikakauden sanomalehdet ovat täynnä aiheen pohdiskelua. Ei siis pitäisi pitää ihmeenä, että myös nuorella Smithillä oli oma ideansa intiaanien alkuperästä.

Siispä tässä tarjotaan koko Heprealaisteorian teksti vuoden 1825 painoksesta.

Kirjan sisältö [HTML] | Koko teksti [pdf-tiedosto, 1.27Mb]

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 1999-11-24 — 2002-11-21