Artikkelit > Mormonin kirjaPuuttuvat hevoset

Mormonin kirjassa kuvailtuja hevosia ja monia muita eläimiä ei ole voitu todentaa Amerikassa arkeologisten löydösten avulla

Mormonit väittävät usein, että kirjan hevosten "luut ovat siellä jossain, me vain emme ole löytäneet niitä vielä." Joka puolella läntistä pallonpuoliskoa on löydetty runsaasti hevosten jäänteitä. Sitten n. 10 000 vuotta sitten ne häviävät. Luiden puuttuminen on silti vain jäävuoren huippu. Vaikka niitä ruvettaisiinkin löytämään oikealta aikakaudelta, ei se vielä riittäisi todistamaan Mormonin kirjan kertomuksia todeksi.
    Kirjan mukaan muinaiset amerikkalaiset kasvattivat hevosia ja käyttivät niitä vaunujen vetoon ym. Hevosella on suuri rooli nefiläilsten ja laamanilaisten yhteiskunnassa. Näin ollen hevosten jäänteiden (joita kyllä löytyy, muttei Mormonin kirjan ajoilta) löytymisen lisäksi olisi löydyttävä esimerkiksi muinaisten amerikkalaisten taiteessaan kuvaamia hevosia — onhan heiltä jäänyt merkkejä tuntemistaan eläimistä. Mutta ei hevosista. Näin ollen puuttuvat hevosten jäänteet ja puuttuvat todisteet hevosen kasvatuksesta ja käytöstä vahvistavat sitä johtopäätöstä, ettei siellä ollut hevosia Mormonin kirjan väittäminä aikoina.
    Kun eurooppalaiset saapuivat läntiselle pallonpuoliskolle 1400- ja 1500-luvuilla, he panivat merkille, etteivät amerikkalaiset tunnistaneet hevosta. He eivät tienneet, mikä hevonen on, eivätkä eurooppalaiset nähneet yhtään hevosta sen paremmin amerikkalaisten luona kuin villeinä luonnossakaan. Näistä koostuu jo kolme itsenäistä, toisistaan riippumatonta näyttöä, jotka tukevat sitä, että hevonen oli kuollut sukupuuttoon Amerikassa Mormonin kirjan aikoina.
    Samankaltainen ongelma syntyy Mormonin kirjan mainitessa aasin, sonnin, härän, karjan, vasikan, lehmän, kesyn vuohen ja lampaan, sian ja elefantin. Mikään näistä eläimistä ei elänyt Amerikassa Mormonin kirjan aikoihin, vaikka kirjan mukaan nefiläliset ja laamanilaiset kasvattivat karjaa ja laumoja. Todennettua eläimistöä Amerikassa ennen Kolumbusta olivat sen sijaan laamat, alpakat, marsut ja kalkkunat, joita kyllä kasvatettiin. Ks. Americans Before Columbus, 26-27. Mitään näistä ei mainita Mormonin kirjassa. Siellä pitäisi myös vilistellä peuroja, jaguaareja, tapiireja, apinoita, laiskiaisia (no, ne nyt eivät vilistä) ja valkonenäkoateja (eräänlainen puolikarhu).
Kun tiedemiehet näkevät tällaisia todisteita, he seuraavat todisteista johtuvia luonnollisia johtopäätöksiä. Kun tosiuskovaiset löytävät tällaisia todisteita, he pitäytyvät omassa tarinassaan ja sepittävät lisää myyttejä ja mitä eriskummallisimpia selityksiä, jotka pohjaavat loputtomiin "mahdollisuuksiin".

Lisätietoa Stan Larsonin kirja Quest for the Gold Plates ss. 184-188
Lisätietoa Mammuttien tuntija Larry D. Agenbroadin artikkeli Natural History -lehden lokakuun 1997 numerossa, jossa hän sanoo, että mammutti kuoli sukupuuttoon n. 11 000 vuotta sitten.

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 2001-01-13 — 2004-08-27