ArtikkelitViisi mormonilajia

Robert Kirby, utahilaisen The Salt Lake Tribune -lehden satiirikolumnisti. Mormoni itsekin.

Kolmenkymmenen MAP-kirkossa (kymmenessä osavaltiossa ja neljässä maassa) vietetyn vuoden jälkeen luulisin olevani jonkinlainen ekspertti, mitä tulee mormoneihin. Itse asiassa tarpeeksi ainakin tietääkseni, että minua simputetaan tämän kirjoituksen johdosta. Tässä se on.

Koko maailmassa on vain viidenlaisia mormoneja. Periaatteessa.

Ensimmäinen mormonilaji on liberaalimormonit. Näihin kuuluvat kaikki mormonit, jotka käyvät kirkossa vain silloin kun heitä huvittaa. Liberaalimormonit liikuskelevat jossakin republikaanipuolueen vasemmalla puolella, eivät ole raivoisia abortinvastustajia eivätkä luule, että jokainen johtavien veljien huulilta valahtanut sana edustaa Jeesuksen Kristuksen henkilökohtaista mielipidettä. Liberaalimormonit joutuvat helvettiin, kysy vaikka keneltä tahansa muihin neljään ryhmään kuuluvalta mormonilta. Toisaalta liberaalimormonit ovat sitä mieltä, että muunlaisten mormonien suvaitsemattomuus ja naiivi typeryys on suurempi uhka ihmiskunnalle kuin venäläisten ohjukset, vehnäkärsäkkäät ja K18-elokuvat.

Liberaalimormonien jälkeen tulevat aidot mormonit. Melkein jokainen mormoni kuvittelee olevansa tällainen. Todellisuudessa aitoja mormoneja esiintyvät yhtä harvassa kuin sanotaan nyt vaikka enkeleitä tai kultaisia levyjä. Aidoilla mormoneilla ei ole suuria luuloja itsestään tai mielipiteistään. He ovat ystävällisiä, rentoja ja hyvin kiinnostuneita toisten hyvinvoinnista. He elävät eri tyyleillä ja verrattuna muiden mormonien kummallisempiin elämäntyyleihin he ovat lähestulkoon näkymättömiä. Eräs ystäväni sanoo, että tämä johtuu siitä, että heidät on muutettu. Hän on väärässä. Tutkimukseni ovat osoittaneet, että maan päällä on ainoastaan yksitoista aitoa mormonia. Kaksi heistä asuu Utahissa, kolme muualla Yhdysvalloissa, kaksi Etelä-Amerikassa ja Japanissa, Kanadassa, Samoalla ja Espanjassa yksi kussakin. Kaliforniassa ja Idahossa ei ole yhtään aitoa mormonia. Yksi mainituista on myös liberaalimormoni, jäljellejääneistä kymmenestä neljä on "kolme nefiläistä" ja Johannes Kastaja.

Kolmas mormonien laji on konservatiivimormonit. Tällaiset mormonit ovat kirkossa näkemiäsi kokopukua ja pikkukukallisia leninkejä käyttävät joukot. He ovat taipuvaisia liikapainoon ja republikaanisuuteen. He käyvät kirkossa 95% ajasta mutta saattavat pakon edessä nukkua läpi yleiskonferenssin. He maksavat kymmenyksiä nettotuloistaan ja heillä on 4,5 lasta. Konservatiivimormonien kodit on kaunistettu Apuyhdistyksessä askarrelluilla koristeilla. Konservatiivimormonit tekevät mieliksi liberaalimormoneille, koska nämä loppujen lopuksi ovat myöskin Jumalan lapsia. 75% prosenttia MAP-kirkon jäsenistä on konservatiivimormoneja, ja 99% heistä on syntynyt kirkkoon.

Neljännen ryhmän muodostavat ortodoksimormonit [oikeauskoiset]. Ortodoksimormonit eivät jää pois kirkosta vaikka joku sukulainen olisi kuollut. Jos ortodoksimormonit jätettäisiin toimimaan omin nokkinensa, he tekisivät lopulta aamiaismurojen ja Tupperware-kulhojen tuomisesta sakramenttikokoukseen yhdeksi evankeliumin toimituksista. Ortodoksimormonit hankkivat 7,8 lasta — ei sen vuoksi, että he nauttisivat niistä, vaan koska jossakin sanotaan, että heidän pitäisi ja koska jopa seksistä pidättyminen on heistä sietämätön keino syntyvyyden säännöstelemiseksi. Ortodoksimormonit pelkäävät venäläisiä, MTV-musiikkikanavaa ja sitä, että he vahingossa ottaisivat sakramentin vasemmalla kädellään. He uskovat, että liberaalimormonit ovat perkeleen lapsia. Ortodoksimormonit maksavat kymmenykset bruttotuloistaan ja luulevat, että dieettikola on osa Viisauden sanaa.

Viimeksi tulevat natsimormonit. 10% MAP-kirkosta on natsimormoneja. Näistä 90% asuu Utahissa ja useimmat huutomatkan päässä BYU:sta. Natsimormonit ovat todistuskokouksissa alttiita lennokkaille väitteille jutuista, joita ei voida todistaa. Natsimormonit väittävät, että dieettikola on samaa kuin heroiini ja että taivas on monitasoinen markkinajärjestelmä. Natsimormonit haluavat aina käydä yksityisiä keskusteluja kanssasi joko ruusuisesta tulevaisuudesta, UFOjen laskeutumispaikoista tai saippuasta. Natsimormonit uskovat, että kielisuudelma on yksi syy kirkosta erotukseen. He noudattavat rutiininomaisesti johtavien veljien ohjeita ja vieläpä liiottelevat niitä. Jos kerran kahdenkeskisten treffien kielto alle 16-vuotiaalle on hyvä sääntö, niin kahdenkeskisten treffien kielto alle armeijaikäisille on parempi. Natsimormonit maksavat kymmenykset bruttotuloistaan, mihin he laskevat myös sen, minkä saavat piispan varastohuoneesta.

Siinä se. Muista, että on mahdollista siirtyä ryhmästä toiseen. Todellisuudessa voi huomata, että kallistuu jonkin erityisen vaikuttavan takkaillan puhujan vuoksi konservatiivimormonista ortodoksimormoniksi. Tämä koskee hyppyjä vain vierekkäiseltä tasolta toiselle. Esimerkiksi liberaalimormoni ei voisi koskaan tipahtaa neljää porrasta suoraan alas natsimormonin tasolle.

 

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 2001-06-28 — 2002-11-23