Linkkejä mormonismin tutkimiseen

Huom.! Jotkut tällä listalla mainituista linkeistä ja viitteistä sisältävät arvokkaan mormonismia käsittelevän materiaalin lisäksi kristittyä käännytysmateriaalia. Niiden mukanaolo ei merkitse, että kannattaisin kristinuskoa tai Raamatun näkökantoja: en kannata mitään uskontoa tai uskonnollista liikettä.

Onko mormonismi "kultti / lahko"?

Monet uskonnollisten kulttien asiantuntijat näkevät mormonismissa samat perustavat piirteet kuin kulteissa, jotka saavat pahaa-aavistamattomat satimeen, vaikka useimmat ihmiset pitävät "kultteina" vain pieniä tuntemattomia ryhmiä.

Lähteitä, keskustelua, linkkilistoja

Tietosuojaviranomaiset Tietosuojavaltuutetun tehtävänä on ohjata ja valvoa henkilötietojen käsittelyä kansalaisten yksityisyyden suojaamiseksi sekä edistää hyvän tietojenkäsittelytavan kehittämistä ja noudattamista. Jos katsot, että henkilötietojasi käsitellään lainvastaisesti, käänny tietosuojavaltuutetun puoleen.

Recovery from Mormonism Sivuston perustaja Eric Kettunen selittää: "Minusta tuli mormoni ollessani yliopistossa 20 vuoden iässä, ja olin uskollinen mormoni yli 22 vuoden ajan. Palvelin kaksivuotisen lähetystyön Suomessa vv. 1974-1976. Minut vihittiin avioliittoon Washingtonin temppelissä, ja minulla oli useita tehtäviä kirkossa vuosien kuluessa. Vaimoni, lasteni ja minun matka pois mormonismista alkoi v. 1993, kun huomasimme vakavia virheitä virallisessa kirkon historiassa, Opin ja liittojen kirjassa, temppeliendowmentissa, Aabrahamin kirjassa ja viimeksi Mormonin kirjassa. Meidän oli vaikea uskoa, että meitä oli petetty kaikki nuo vuodet.
Kohtasimme ihania ihmisiä kirkossa. Tunnemme monia mormoneja, jotka ovat omistautuneita perheilleen ja pyrkivät elämään hyvää elämää. Kuitenkin he uskovat jumalaan, joka kerran oli kuolevainen olento, joka on kehittynyt jumaluuteen, ja että Salt Lake Cityssä on miehiä, jotka kommunikoivat tuon jumalan kanssa ainutlaatuisella tavalla. Nämä johtajat väittävät, että ainoastaan heillä on totuus, ja että heillä on oikeus sanella, miten heidän järjestönsä jäsenien tulee elää, jotta he olisivat tuon jumalan rakkauden arvoisia.
Iloitsemme siitä, että olemme lähteneet, mutta tämänkaltaisen ryhmän jättäminen on vaikeaa. Olemme tulleet tuntemaan joukon entisiä Jehovan todistajia, jotka ovat käyneet läpi samankaltaisia juttuja jättäessään Vartiotornijärjestön, ja meistä tuntuu, että tällainen sivusto voi olla hyödyllinen." Ericin sivulla on mm. ahkerasti käytetty keskustelupalsta.


Toipumisessaan pidemmälle päässeet voivat löytää mukavan kaveripiirin täältä. [Hakkeroitu helmikuussa 2017, tullee takaisin esiin kunhan sen pitäjät ehtivät kunnostaa tiedostot.]

A Close Look at Mormonism James Davidin kokoama aakkosellinen aihelista mormonismia käsittelevistä linkeistä. Lisäksi artikkeleita ja tietopeli.

www.lds-mormon.com v. 1996 kirkon perheinensä jättäneen, toukok. 2000 kirkosta erotetun miehen monipuoliset sivut. Erotuksen yhtenä syynä oli ilmeisen erityisesti sivuston ylläpito.

Mormonthink on sivusto, jota ylläpitävät historiallisesta paikkansapitävyydestä kiinnostuneet kirkon jäsenet.Utah Lighthouse Ministry Artikkeleita Jerald ja Sandra Tannerin julkaisemasta uutiskatsauksesta The Salt Lake City Messenger. Useita kokonaisia kirjoja, esim. William Morganin selostus vapaamuurarien menoista. Morganin leskestä Lucindasta tuli eräs Joseph Smithin varhaisimpia moniavioisia "henkivaimoja".

Curt Van Den Heuvelin sivut Curt ei ole ollut mormoni, vaan on kiinnostunut erittäin runsaan olemassaolevan aineiston perusteella ja tarkastelee lahkoa siis ulkopuolisen silmin, mikä on joskus oikein hyvä.

Mormon Central H. Michael Marquardt

Mormons In Transition Uskonnollisen tutkimusinstituutin sponsoroima, paljon erittäin hyviä artikkeleita, joskus kirjatarjouksia; kristillismielisesti suuntautunut; keskusteluryhmä MIT-Talk, evankelinen.

The Mormon Research Ministry Evankelinen kristitty ryhmä, jota johtaa Bill McKeever; useita hyviä artikkeleita.

H.I.S. Ministries International — kristitty ryhmä, mukana esim. entinen kirkon kääntäjä Rauni Higley, syntyjään suomalainen

Richard Packhamin sivusto / sen peilisivusto Olen tuntenut Richardin v:sta 1997, jolloin porukalla keskustelimme mm. vastapainopamflettien ja tietosivustojen kokoamisesta. Oma sivustonikin lähti liikkeelle noista keskusteluista. Huvittavaa, miten aktiivimormonit ovat kuulemma olleet huolestuneita "käännösluvasta"!

Äänitiedostoja temppelimenoista

Mormonism for Dummies: Sacred/secret Mormon Temple Ceremonies — pilke silmäkulmassa

Book of Mormon Studies arkistoversio edesmenneen Ted Chandlerin sivustosta

MormonInformation Tältä sivustolta löytää helposti mormonismin keskeisiä ongelmakohtia

Lakimies Timothy D. Kosnoff — An Advocate for Survivors of Sexual Abuse and Incest

Affirmation Paikka homo-, lesbo- ja biseksuaalimormoneille.

All About Mormons

Encyclopedia Britannican artikkeleita mormonismista

Egyptiläisestä Kuolleiden kirjasta (engl.) — Google-hakutuloksia kirjasta

Varhaisten mormonien päiväkirjoja

Utahin yliopiston käsikirjoituskokoelmat

Siistitty ja sievästi paketoitu versio aiheista löytyy Utahin mormonikirkon viralliselta sivulta www.lds.org. Nimitystä "Utahin mormonikirkko" tai "Utahin kirkko" käytetään erotuksena kymmenistä alkuperäisestä kirkosta irronneista lahkoista. Siellä voi lukea esim. Ensignin vanhoja ja tuoreitakin numeroita.

Suomenkielinen lehti Liahona on sivustolla saatavana tammikuun 2011 numerosta lähtien PDF-muotoisena. Lisäksi kannattaa vilkaista sivun muuta suomenkielistä antia, vaikka se pitääkin ottaa varovasti.

Liahonan Kotimaansivut vuosilta 1999-2011
Valkeus-lehden varhaiset numerot vuosilta 1948-1966
Valkeuden 'Kotoa ja kaukaa'-osio vuosilta 1967-1998

Suomen MAP-kirkko avasi vihdoin viimein sivunsa (2003-11) — kamalaan viivästykseen lienee syynä kirkon päämajan 15.3.2001 julkistama käskykirje, jonka mukaan paikalliset osastot eivät saa pitää yllä omia sivuja. Ilmeisesti ylin johto pitää kivenkovasta yhdenmukaistamisesta. Ainuttakaan linkkiä kriitikkojen sivuille ei löydy nyt eikä taatusti tulevaisuudessakaan. MOT. Nämä ovat nyt sitten tiukasti amerikkalaismalliset (lds.org) ja vain johdon hyväksymiä artikkeleita sisältävät viralliset, suomenkieliset sivut. Elok. 2017 mennessä sivustolle on ilmestynyt jonkin verran lähempää tietoa kirkosta Suomessa.

Konferenssipuheita suomeksi (kirkon virallisella sivulla USA:ssa) Kannattaa lukea, puheiden tyyli on sama tavallisissakin kokouksissa, vaikka ne eivät niissä olekaan aivan niin ammattimaisia, koska puhujaksi voidaan kutsua kuka tahansa jäsenistä. Sisältää myös puheita Nuorten naisten konferensseista.

Kirkon yliopisto Brigham Young UniversityUutisiaNeal A. Maxwell Institute (ent. FARMS)

Kirkon kustannusyhtiö Deseret Books

Mormonien nykytarinoita Kielitoimiston sanakirjan mukaan nykytarina eli urbaanilegenda on "urbaanissa yhteisössä kiertäviä totena pidettyjä mutta tav. todellisuuspohjaa vailla olevia tarinoita, kaupunkitarina".

Liberaaleja mormonilehtiä

Utah History Encyclopedia Lyhyitä artikkeleita Utahin historiasta, myös henkilökuvia

Mormon History Association

Mormoniolympialaiset 2002 Miten Salt Lake City sai olympialaiset ja muita lehtiartikkeleita

KESKUSTELUPALSTOJA

  • Melko rajuja keskusteluja käytiin englanniksi nyyssiryhmässä alt.religion.mormon, sen voi vieläkin löytää Googlesta
  • Exmormon.org Kirkosta lähteneille tai lähtöä harkitseville, tai henkilöille, joilla on jotakin tekemistä mormonien kanssa, vaikka he eivät itse ole toiminnassa mukana.
  • Suomi24 mormonismi-palsta, kaikille vapaa
  • The New Order Mormons — niille, jotka eivät enää usko joihinkin tai mihinkään MAP-kirkon oppeihin, mutta jotka haluavat pysyä jäseninä kulttuurillisista ja sosiaalisista syistä.
  • Postituslista naisille
  • Keskusteluryhmiä yleensä löytyy myöskin Yahoon Groups-sivuilta, etsi esim. sanalla "exmormon" tai "mormon". Voit aloittaa tältä sivulta. Google antaa hyvät hakumahdollisuudet.

MUILLA KIELILLÄ

Saksalainen sivu mormoneista www.mormonentum.de (Deutsch, Gunar Werner) Saksan MAP-kirkko vainoaa Gunaria ja haastoi hänet oikeuteen. Off-site Tässä englanninkielinen tiivistelmä oikeusjutusta.

Portugalinkielinen sivu ex-mormon portuguese

Venäjäksi Po russkii In Russian краткое описание церкви мормонов (ЦИХСПД) со ссылками на более подробную информацию в Интернете (на английском языке)

JOITAKIN PIENEMPIÄ MORMONILAHKOJA

Suomalaiset mormonit näyttävät mieltävän asian niin, että juuri heidän klikkinsä on se ainoa oikea, eikä kukaan muu siten ole mormoni. Esimerkiksi alla olevien ryhmien jäsenet ovat toista mieltä. Tämäkin asia on vähän kaksitahoinen, sillä kirkko pyrkii samanaikaisesti eroon nimityksestä "mormoni".

Yleistä tietoa fundamentalistimormoneista

Kristuksen yhteisö (Community of Christ) ent. Uudelleenorganisoitu MAP-kirkko (RLDS)
toiseksi suurin mormonilahko. Suomessa ei liene heidän edustajiaan. Joseph Smithin lynkkauksen jälkeen hänen leskensä Emma (joka inhosi Brigham Youngia) ja tämän kannattajat perustivat uuden kirkon, jota Josephin jälkeläiset ovat johtaneet 1860-luvulta aina näihin päiviin saakka. RLDS-kirkko ei pidä esim. Aabrahamin kirjaa sellaisena kuin Joseph Smith sitä yritti esittää — suorana, Jumalan avulla tehtynä käännöksenä, Aabrahamin omana kertomuksena nimikirjoituksineen kaikkineen. Monet heistä eivät myöskään enää väitä Mormonin kirjan olevan osa Amerikan mantereen todellista historiaa, vaan naureskelevat hiukan kiusaantuneina asialle. Heillä on myös naispappeus. Voisi sanoa, että UMAP on jonkinlainen avoimempi, inhimillisempi ja ehkä terveempikin versio koko mormoniuskosta.
The True and Living Church (TLC Manti)
Moniavioisuutta kannattava mormonifundamentalistiryhmä — kyllä, niitäkin löytyy, vaikka Utahin kirkko haluaa kaikin keinoin etäännyttää ne itsestään. Järjestön sivusto on pois käytöstä, koska 'jumala' on antanut ilmoituksen olla 'informoimatta' yleisöä — maailmanloppua odotellaan. 1.5.1999 asti ajantasaistettu runsas materiaali löytyy tältä sivulta. En osaa sanoa, miten he ottivat vastaan vuodenvaihteen 1999-2000, sillä maailmahan ei olekaan loppunut.
Alkuperäinen Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko (arkistoversio)
"Alkuperäiseksi" itseään kutsuva lahko, jonka perusti James J. Strang Joseph Smithin kuoleman jälkeen 1844. Utahin kirkko kutsuu tätä lahkoa "strangiiteiksi", ja nämä taas Utahin kirkkoa "brighamiiteiksi" Brigham Youngin mukaan. Jäseniä ei liene kovin monta, mutta on jännä lukea mormonismista vähän eri näkökulmasta katsoen. Ryhmä väittää, että Smith itse nimitti Strangin seuraajakseen. He huomauttavat sivullaan, ettei heillä ole profeettaa nykyään, mutta ei ole "brighamiiteillakaan", koska heidän johtajansa eivät pysty profetoimaan. Sen sijaan heillä kyllä on muinaisista levyistä käännetty Herran lain kirja, jolla on peräti 17 todistajaa muistaakseni. Se Utahin mormonien kolmesta ja kahdeksasta todistajasta.
Church of Christ (Temppelitontin Independencessä omistava lahko)
Fundamentalist or Polygamy-Practicing Mormon Groups
 

Entisten mormonien henkilökohtaisia kertomuksia

Kertomuksia joita ovat kirjoittaneet kirkosta pois jääneet yksityishenkilöt. Syyt ovat olleet monet.

Kertomuksia suomeksi

Recovery from Mormonism (engl.)

Kontaktihenkilöiden nimiä ja e-postiosoitteita (engl.)

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 1998-06-30 — 2017-08-14