Perustietoa > Lähetyssaarnaajien tekniikkaOta selvää


Kuuntele

Lähetyssaarnaajan pitää osata ottaa tässä yhteydessä selville, mitä tutkija ajattelee ja tuntee kuultuaan jonkin tietyn sanoman osan. Ensinnäkin on osattava kuunnella. Lähetyssaarnaajia opetetaan paitsi kuuntelemaan tutkijan lausumia sanoja, myös huomaamaan sanattomia vihjeitä — yrittämään lukea tutkijan ruumiinkieltä — ja toistamaan tutkijan kommentit, mikä auttaa tutkijaa selvittämään ajatuksiaan ja samalla selviää, onko lähetyssaarnaaja käsittänyt oikein tutkijan ajatukset ja tunteet.

Kysy tarkoituksenmukaisia kysymyksiä

Lähetyssaarnaajia opetetaan kysymään kysymyksiä seuraavissa tilanteissa:

  • Kun Henki siihen kehottaa.
  • Kun keskusteluvihkon oikeanpuoleinen palsta vaatii.
  • Kun tutkija näyttää hämmentyneeltä tai epävarmalta.
  • Ennen opetuksen aloittamista tutustumistarkoituksessa — saadakseen tietää jotakin tutkijan perheestä, työstä ja harrastuksista.
  • Opetettuaan jonkin tietyn periaatteen saadakseen selville, onko tutkija käsittänyt opetuksen ja uskooko hän siihen.
  • Ennen keskustelun tai periaatteen opettamista saadakseen tietää, mitä tutkija asiasta uskoo. (Missionary Guide, s. 110)

Lähetyssaarnaajia kehotetaan tekemään kysymyksiä, joihin ei voi vastata pelkästään kyllä tai ei. Heidän pitää pyytää jonkinlaista opin selitystä.

Heitä opetetaan myös välttämään kysymyksiä, jotka voivat saada tutkijan antamaan juuri sellaisen vastauksen jota lähetyssaarnaaja toivoo kuulla. Kysymysten pitää osoittaa kiinnostusta tutkijan ajatuksia ja tunteita kohtaan, pitää yllä tasa-arvoista suhdetta ja pysyä yksinkertaisina.

Lähetyssaarnaajan on tehtävä lisää kysymyksiä, jos tutkija epäröi tai näyttää olevan epävarma hänelle opetetusta asiasta. Kysymykset pitää tehdä tavalla, joka osoittaa tutkijalle, että hänestä välitetään, mutta ei niin, että hän tuntisi istuvansa kuulustelussa.

Sitoumusmalli
Valmista Lisätietoa Kehota Lisätietoa Seuraa
Lisätietoa Solmi luottamukselliset suhteet
Lisätietoa Opeta huomaamaan ja tuntemaan Hengen vaikutus
Lisätietoa Esitä sanoma
Ota selvää...
Lisätietoa Selvitä huolia

Lisätietoa Strategia Lisätietoa Sitoumukset Lisätietoa Keskustelut
 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 2001-12-01 — 2004-02-25